Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το σύστημα εγκατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο .

Περισσότερες από 400.000 αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα, ενώ η αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης εξακολουθεί καθημερινά να δέχεται περίπου 12.000  αιτήματα

Υπάλληλοι του Υπουργείο Εσωτερικών καταγράφουν καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση  των αιτήσεων με αποτέλεσμα να προκαλείται αμφιβολία για τη νομιμότητα χιλιάδων Ευρωπαίων που ήδη ζουν και εργάζονται στην χώρα.

Με το πέρασμα της περιόδου μετάβασης στο Brexit, οι πολίτες της ΕΕ και οι οικογένειές τους κλήθηκαν να υποβάλουν αίτηση στο σύστημα, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019, διεκδικώντας το καθεστώς της μόνιμης κατοικίας με την προϋπόθεση ότι έχουν τουλάχιστον  πέντε χρόνια συνεχής παραμονής στην χώρα.

Όμως από τις 31 Μαΐου, περισσότερα από 2 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να υποβάλουν αίτηση χωρίς να έχουν παραμείνει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο  ωστόσο, δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι θα εγκριθούν η αιτήσεις  τους.

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr