Η Αυτονομία της Μαδρίτης μελετά απαγόρευση κυκλοφορίας όπως αυτή που εφαρμόζει η Γαλλία

Την ερχόμενη Παρασκευή συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από τα μέτρα που ήδη ισχύουν στην Αυτονομία της Μαδρίτης (περίπου 7 εκατομμύρια πληθυσμού) λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ο Δήμος της Μαδρίτης και επιπλέον 9 πόλεις της Αυτονομίας βρίσκονται σε περιοριστική καραντίνα όπως συμβαίνει και σε αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων.

Στην Μαδρίτη έχουν καταγραφεί επιπλέον 13.443 κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και συνολικά 28.984 τις τελευταίες 14 ημέρες. Χωρίς να υπολογίζονται οι καθυστερήσεις στην κοινοποίηση νέων κρουσμάτων ως αυτή την ώρα στη Μαδρίτη υπάρχουν 448 κρούσματα/100.000 πληθυσμού.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας η τοπική κυβέρνηση μελετά το μέτρο της επιβολής της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 06:00 το πρωί, προκειμένου να μην διακοπεί μεν η λειτουργία εστιατορίων και μπαρ, να εμποδιστούν όμως οι μεταμεσονύκτιες συγκεντρώσεις και τα πάρτυ σε σπίτια ή σε δημόσιους χώρους. Η σκέψη αυτή προέκυψε μετά από συνάντηση της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης με τα επαγγελματικά σωματεία εστίασης. Για την εφαρμογή όμως αυτών των μέτρων απαιτείται η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης καθώς ο περιορισμός της κυκλοφορίας αντιβαίνει στο συνταγματικό άρθρο της ελεύθερης μετακίνησης και αυτή μπορεί να επιβληθεί μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην κοινή σύσκεψη Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των 17 Αυτονομιών, αύριο Τετάρτη, θα συζητηθεί η πρόταση καθώς υπάρχουν και άλλες περιοχές οι οποίες μελετούν αντίστοιχα μέτρα.

Στην Ισπανία ως αυτή την ώρα και από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα ανέρχονται στα 974.449 και τα θύματα είναι 33.992.

www.ert.grΠηγή: ert.gr