Καθαρό μήνυμα στην Τουρκία για θετική ατζέντα υπό τον όρο του σεβασμού στις αρχές του διεθνούς δικαίου, έστειλε ο πρωθυπουργός. Λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τις γνωστές προκλητικές της θέσεις περί «γαλάζιας πατρίδας», ενώ το Παρίσι εκφράζει τη στήριξή του στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Λίγες ώρες απομένουν για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις Βρυξέλλες και ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στη σύνοδο των Med7 τοποθέτησε το πλαίσιο εντός του οποίου η συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Πυξίδα της Αθήνας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο. (…) Και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος επιμένει όμως να κινείται η Άγκυρα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επαναλαμβάνει την ανυπόστατη τουρκική ρητορική περί ελληνικού επεκτατισμού.

«Έχουμε διαφωνίες σχετικά με το Αιγαίο. Ο λαός μας βλέπει ότι η Ελλάδα έχει “μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις” στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Τις παράνομες πρακτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε από το βήμα των Med7 ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια.

«Είμαστε μάρτυρες επιθετικής ρητορικής από πλευράς Τουρκίας …. με απειλές για επανέναρξη έκνομων ενεργειών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και στις θάλασσές μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου» είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Τη σαφή στήριξη της Γαλλίας σε Αθήνα και Λευκωσία στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κλεμέν Μπον.

«Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο La solidarite την αμέριστη αλληλεγγύη της Γαλλίας και όλων μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο απέναντι στις προκλήσεις που, δυστυχώς, συνεχίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Κλεμέν Μπον.

Με τον πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προοπτικές οικονομικής συνεργασίας.

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επιθεώρηση του στόλου μετά την άσκηση Καταιγίδα 2021.

«Οι σύγχρονοι Θεμιστοκλείς υπερασπίζονται με αποτελεσματικότητα τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και της Ευρώπης απέναντι σε προκλήσεις και απειλές της εθνικής μας ακεραιότητας, όπως το καλοκαίρι του 2020, διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού εκπαιδεύτηκαν σε όλες τις μορφές πολέμου στη θάλασσα.

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Για την κυβέρνηση το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι μια ευκαιρία για να γίνει το παραπάνω βήμα στις διμερείς σχέσεις που θα φέρει πιο κοντά τον βασικό στόχο: «ένα ήρεμο καλοκαίρι».

Όπως και η τελευταία επαφή του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, τον Δεκέμβριο του 2019, θα φιλοξενηθεί στο τερέν του ΝΑΤΟ.

Όταν, όμως, θα κλείσουν οι πόρτες στις πέντε η ώρα το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, θα είναι η πρώτη φορά που οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν κατ΄ιδίαν.

Είναι σαφές ότι εάν το πλαίσιο ήταν διαφορετικό και τα χρονικά περιθώρια δεν ήταν τόσο ασφυκτικά, τότε θα πραγματοποιείτο μια διευρυμένη συνάντηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει στον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα ότι κλειδί για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση έργων και λόγων και ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Ο πρωθυπουργός θα πει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Θα του υπενθυμίσει όμως ότι η πρόοδος και στα δυο πεδία εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που – όπως θα επισημάνει ο πρωθυπουργός – αποτυπώνεται και σε μια σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

www.ertnews.grΠηγή ert.gr