ΗΠΑ: Παρατηρητές παγκόσμιων συγκρούσεων προειδοποιούν για «άγνωστο κίνδυνο» πριν από τις εκλογές 

Μια εξέχουσα ομάδα εμπειρογνωμόνων που παρακολουθεί τη βία σε όλο τον κόσμο εξέδωσε μια άνευ προηγουμένου προειδοποίηση πριν από τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης 2 Νοεμβρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε έκθεσή τους, οι εμπειρογνώμονες του International Crisis Group, ενός οργανισμού που συχνά αναφέρει περιπτώσεις αστάθειας σε χώρες και ζώνες πολέμου, προειδοποιεί ότι η πολωμένη Αμερική αντιμετωπίζει έναν άγνωστο κίνδυνο τις επόμενες ημέρες.

«Αν και οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει τα ξεσπάσματα οργής στις προεκλογικές εκστρατείες, ξεχνούν ή δεν θυμούνται ότι υπάρχει περίπτωση ο χαμένος των εκλογών να απορρίψει το αποτέλεσμα ή να προκύψουν περιστατικά ένοπλης βίας», γράφει η ομάδα.

«Τοξική ρητορική»

Στην έκθεσή του, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, το ICG απαριθμεί πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βία τις ημέρες πριν τις εκλογές, όπως η διαδικτυακή παραπληροφόρηση, η ρητορική μίσους, οι πρόσφατες διαμάχες σχετικά με τη φυλετική δικαιοσύνη στην Αμερική, η άνοδος των ένοπλων ομάδων και η δυνατότητα κλειστών ή αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών.

Η ομάδα κατηγορεί και τον Ντόναλντ Τραμπ για τα πειστατικά βίας, γράφοντας ότι η «τοξική ρητορική του και η προθυμία του να έρθει σε σύγκρουση για την προώθηση των προσωπικών του συμφερόντων, δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ».

Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίζεται ότι καταδικάζει κάθε είδους βία. Ωστόσο, η άρνησή του να καταγγείλει και να καταδικάσει περιθωριακές και βίαιες φατρίες της ακροδεξιάς, σε συνδυασμό με τα εμπρηστικά του σχόλια για τους πολιτικούς αντιπάλους του, συνεχίζει να εγείρει ερωτήματα για το αν πραγματικά προσπαθεί να μετριάσει τη βία.

Οι ειδικοί του ICG ξεχωρίζουν την πρόσφατη έκκληση του Τραμπ για «στρατό» παρατηρητών δημοσκόπησης ως παράγοντα που θα μπορούσε να συμβάλει στη βία που σχετίζεται με τις εκλογές. «Η χρήση στρατιωτικής γλώσσας του Τραμπ θα προκαλέσει τους υποστηρικτές του, οι οποίοι δεν έχουν εκπαιδευτεί στην παρακολούθηση της δημοσκόπησης, να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους για να αποτρέψουν τη δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας».

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης τις προσπάθειες του Τραμπ να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου, ως άλλον έναν παράγοντα που θα μπορούσε να προκαλέσει τη βία εάν τα αποτελέσματα των εκλογών αμφισβητηθούν.

Από την άλλη, οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλες τις πολιτείες προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας που θα συνδέονται με τις εκλογές. Ορισμένες επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη κατεβάζουν ρολά εν αναμονή αναταραχών, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού καταστήματος Macy’s στο Μανχάταν. «Δεν παίρνουμε θέση», είπε ο επίτροπος της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης Ντέρμοτ Σέι. «Μπορούν να λάβουν τις προφυλάξεις που θέλουν. Δεν συνιστούμε στους ανθρώπους να κλείσουν τα καταστήματά τους».

Σύμφωνα με το CNN, πολλές αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα αναφέρουν ότι προετοιμάζονται για βίαια περιστατικά που μπορεί να προκύψουν στις εκλογές, ενώ θα λειτουργήσουν κέντρα διοίκησης για την παρακολούθηση πιθανών ζητημάτων.

Περιορισμός της βίας

Στην έκθεσή του το ICG απαριθμεί διάφορους τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών των ΗΠΑ το 2020 και ενδεχομένως να αποτρέψουν τις επακόλουθες συγκρούσεις.

Για παράδειγμα, οι ειδικοί παροτρύνουν τους αξιωματούχους της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης να «εξοικειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο με τα εργαλεία και τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους για να αποτρέψουν τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων εάν υπάρξει ανάγκη, καθώς και τους μηχανισμούς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επεκτείνουν τις ώρες ψηφοφορίας, να ανοίξουν κι άλλα εκλογικά τμήματα εάν υπάρξει μεγάλη αργοπορία στην ψηφοφορία ή διακοπεί για οποιονδήποτε λόγο».

Οι παρατηρητές του ICG υποστηρίζουν επίσης ότι οι δημοσιογραφικοί ιστότοποι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η παραπληροφόρηση δεν θα προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις.

«Τα παραδοσιακά μέσα και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις ώστε να μην προκηρύξουν πρόωρα τον νικητή, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το αποτέλεσμα είναι «φτιαχτό» ή να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια σε περίπτωση που θα πρέπει να αλλάξει το αποτέλεσμα», αναφέρει η έκθεση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι τέτοιες προφυλάξεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την κάλυψη των αποτελεσμάτων στις κρίσιμές πολιτείες 2020.

Όπως αναφέρει το CNN, το Twitter ανακοίνωσε πρόσφατα τα μέτρα που λαμβάνει για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές. Η εταιρεία είπε ότι οι χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών υποψηφίων, δεν μπορούν να ανακοινώσουν τη νίκη τους στις εκλογές πριν αυτή ανακοινωθεί επίσημα. Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια του Twitter απαιτείται είτε μια ανακοίνωση από κρατικούς εκλογικούς αξιωματούχους είτε μια δημοσίευση από τουλάχιστον δύο επίσημα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το ICG δείχνει ότι οι ξένες κυβερνήσεις φέρουν επίσης ευθύνη για την πρόληψη της βίας που σχετίζεται με τις εκλογές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η έκθεση προειδοποιεί τους ξένους ηγέτες να μην αναγνωρίσουν πρόωρα τον νικητή των προεδρικών εκλογών του 2020 πριν από την πιστοποίηση της ψηφοφορίας.

«Οι ξένοι ηγέτες θα πρέπει να πιέσουν τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ να σεβαστούν τους δημοκρατικούς κανόνες», καταλήγει στην έκθεσή της η ομάδα του ερευνητικού κέντρου ICG.

ΠΗΓΗ: CNN

www.ert.grΠηγή: ert.gr