ΗΠΑ: Ιστορική τριπλή μεταμόσχευση προσώπου και άνω άκρων σε 22χρονο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας 22χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, που υποβλήθηκε ταυτόχρονα σε τριπλή μεταμόσχευση, προσώπου, και άνω άκρων. Η πρωτοποριακή μεταμόσχευση έγινε πριν από έξι μήνες, ήταν επιτυχής, και ο νεαρός άνδρας απέκτησε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Ο 22χρονος Τζο Ντιμίο, εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος είχε υποστεί εγκαύματα στο 80% του σώματος του και δεν μπορούσε ούτε στοιχειωδώς να αυτοεξυπηρετηθεί.

Είκοσι τρεις ώρες διήρκησε το χειρουργείο, που έγινε σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Επί σχεδόν ένα χρόνο, και ενώ ήταν σε λίστα αναμονής για να βρεθεί ο κατάλληλος δότης, η χειρουργική ομάδα προετοιμαζόταν για το εξαιρετικά περίπλοκο χειρουργείο καθώς έπρεπε να συντονιστούν έξι διαφορετικές ομάδες χειρουργών και συνολικά εκατό γιατροί και νοσηλευτές!

Έξι μήνες μετά το χειρουργείο, ο Τζο είναι καλά στην υγεία του, βλέπει και έχει επανακτήσει την κίνηση στα χέρια του. Στόχος είναι μετά από ένα χρόνο φυσικοθεραπείας, να μπορεί να οδηγεί και να επιστρέψει στην εργασία του. Ποιό είναι το μήνυμα που στέλνει στους ανθρώπους που είναι στη θέση που βρισκόταν πριν το χειρουργείο; « Υπάρχει πάντα φως στο τέλος του τούνελ. Ποτέ δεν τα παρατάς…»

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη

www.ert.grΠηγή: ert.gr