ΗΠΑ: Διπλασιασμός των νοσηλευομένων με κορονοϊό μέσα σε ένα μήνα

Ξεπέρασαν τις 90.000 οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 στις ΗΠΑ, οι οποίοι σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα, ενώ εκφράζεται ανησυχία ότι οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, λόγω εορτών, θα πυροδοτήσουν νέο κύμα μολύνσεων.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας και ορισμένα ιατρικά κέντρα βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί, καθώς θα αρρωσταίνουν σταδιακά όσοι συγχρωτίστηκαν με φίλους και συγγενείς την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Στο Νέο Μεξικό νοσηλεύονται 880 ασθενείς με Covid-19. Η Πολιτεία έχει τεθεί σε lockdown για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού. Όλες οι μη απολύτως αναγκαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους. Ένα νοσοκομείο στην αγροτική κομητεία Κάρι ήταν το τελευταίο που έφτασε στα όρια της χωρητικότητάς του στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με μια ανάρτηση των αρχών στο Facebook.

Πολλοί υγειονομικοί και πολιτικοί προέτρεψαν τους Αμερικανούς να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις και τα παραδοσιακά γεύματα των Ευχαριστιών φέτος, προειδοποιώντας ότι οι συναθροίσεις θα επιταχύνουν τις μολύνσεις και θα οδηγήσουν στην κατάρρευση το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας. Ορισμένοι τήρησαν τις οδηγίες και επικοινώνησαν με τους συγγενείς τους την Πέμπτη μέσω βίντεο ή τηλεφώνου. Άλλοι όμως επέλεξαν να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών, την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών πάνω από 1,07 εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν από τα αμερικανικά αεροδρόμια, οι περισσότεροι μέσα σε μία ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.

Σχεδόν 6 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξίδεψαν αεροπορικώς από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη. Ο αριθμός αυτός είναι πάντως μειωμένος, σχεδόν στο μισό, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Οι κυβερνήτες πολλών Πολιτειών προέτρεψαν τους Αμερικανούς να μείνουν στο σπίτι τους και την Παρασκευή, κατά την Black Friday, ενθαρρύνοντάς τους να κάνουν τα ψώνια τους μέσω του διαδικτύου.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr