Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών με χώρες των Δυτ. Βαλκανίων χωρίς καθυστερήσεις»

Κάλεσμα στους αρμόδιους Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να εγκρίνουν τα διαπραγματευτικά πλαίσια για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία απηύθυνε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε κοινή δήλωση για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, εκπρόσωποι πολιτικών ομάδων παροτρύνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν λύση για να διασφαλίσουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους.

Προειδοποίησαν παράλληλα ότι οι τρέχουσες καθυστερήσεις στις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, και καλούν τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να βρουν συμβιβασμό σε εκκρεμή διμερή ζητήματα για να αποφευχθεί η καθυστέρηση της διαδικασίας ένταξης.

Επιπλέον η Βουλγαρία θα πρέπει να εγκρίνει την έναρξη της διακυβερνητικής διάσκεψης με τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό και, εν πάση περιπτώσει, εντός Δεκέμβριου, αναγνωρίζοντας έτσι τις προσπάθειες της χώρας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Η Βόρεια Μακεδονία, στο ρόλο της ως μελλοντικής προσχωρούσας χώρας, θα πρέπει επίσης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά της για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων.

Η Αλβανία, όπως τονίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξίζει και εκείνη να προχωρήσει στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, επισημαίνοντας τις ολοκληρωμένες προσπάθειές της για μεταρρύθμιση, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης, τα τελευταία χρόνια, καθώς και τη θετική εκτίμηση της Επιτροπής. Προσθέτουν ότι η Αλβανία χρειάζεται επίσης προσπάθεια σε διάφορους τομείς, στο δρόμο της για την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων που ορίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Μετά τη δέσμη μέτρων διεύρυνσης της ευρωπαϊκής επιτροπής τον Οκτώβριο, αναμενόταν ότι το Συμβούλιο θα ανακοινώσει σύντομα τις ημερομηνίες των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, τον Νοέμβριο, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο στις εναρκτήριες συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη στην ΕΕ, απαιτώντας αρκετές αλλαγές στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον Μάρτιο του 2020. Το Μαυροβούνιο ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2012 και τη Σερβία το 2014, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο είναι δυνητικοί υποψήφιοι.

Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ξεκίνησαν το 2005, αλλά καθώς η χώρα έχει υποχωρήσει στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε τον Ιούνιο του 2018 να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ert.grΠηγή: ert.gr