Ευθανασία: Η συγκλονιστική ιστορία Γάλλου ασθενή (video)

Μια συγκλονιστική ιστορία από τη Γαλλία κάνει το γύρο του κόσμου. Ένας 57χρονος, που πάσχει από ανίατη ασθένεια σκόπευε να μεταδώσει ζωντανά την πορεία του προς τo θάνατο μετά την άρνηση προέδρου Μακρόν να κάνει δεκτό το αίτημά του για ευθανασία. Πάντως το Facebook μπλόκαρε τη διαδικασία της ζωντανής μετάδοσης.

«Προτιμώ να φύγω έχοντας διαύγεια πνεύματος παρά να φύγω ενώ βρίσκομαι σε κατάσταση Αλτσχάϊμερ. Το πνεύμα μου είναι και θα παραμείνει ελεύθερο. Αυτό, μέχρι την τελευταία μου πνοή.» δήλωσε ο Αλαίν, ο οποίος πάσχει επί 34 χρόνια από μία εκφυλιστική, ανίατη ασθένεια. Και αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας, ώστε να μάθουν όλοι για το αίτημά του για ευθανασία, για ένα θάνατο με αξιοπρέπεια.

Ο 57χρονος είχε γράψει στον Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας να του επιτραπεί να πεθάνει ειρηνικά με ηρεμιστικό.

«Ζήτησα για το δικαίωμα να φύγω με αξιοπρέπεια, με την βοήθεια του ιατρικού προσωπικού, με βάση τη συμπόνια. Εάν μου κάνουν λόγο για παρηγορητική θεραπεία ή οτιδήποτε άλλο, δεν αξίζει τον κόπο. Μου χορηγείται παρηγορητική θεραπεία εδώ και 34 χρόνια.» λέει ο Κοκ

Ο Γάλλος πρόεδρος όμως του απάντησε πως μετά λύπης του δεν μπορούσε να το κάνει, εξηγώντας του ότι αυτό απαγορεύεται από τον γαλλικό νόμο.

Σταθερός στη απόφασή του ο Αλαίν ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής μέσω Facebook ότι έφαγε το τελευταίο του γεύμα και σταμάτησε να λαμβάνει τροφή, νερό και θεραπεία.

Στόχος ήταν να μεταδίδει μέσω Facebook όλη την διαδικασία έως ότου καταλήξει, ωστόσο η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μπλόκαρε την μετάδοση μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο Κοκ είχε ζητήσει την αλλαγή του νόμου στη Γαλλία, ώστε να επιτρέπεται η ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία σε περιπτώσεις σαν την δική του. Σιτίζεται με ορό και υποφέρει από αφόρητους πόνους και σπασμούς.

Μόνο τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν προχωρήσει ξεκάθαρα σε νομιμοποίηση της ευθανασίας, και αυτό υπό αυστηρούς όρους. Υποβοηθούμενη ευθανασία, επίσης υπό αυστηρές προϋποθέσεις, επιτρέπεται στην Ελβετία και την Γερμανία.

Πηγή: ΕΡΤ

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκα

www.ert.grΠηγή: ert.gr