ΕΡΤ1 – Προσωπικά «Από τον θρύλο της Καζαμπλάνκα, στα μυστήρια της Φες»

Την Καζαμπλάνκα και τη Φες, δύο υπέροχες εξωτικές πόλεις στο Μαρόκο, επισκέπτεται η Έλενα Κατρίτση και η εκπομπή «Προσωπικά», που μεταδίδεται τη Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 και ώρα 16:00 από την ΕΡΤ1.

Με οδηγούς τους κατοίκους, Μαροκινούς και Έλληνες, που μιλούν στην Έλενα Κατρίτση,θα γνωρίσουμε το παρόν και θα ανακαλύψουμε το παρελθόν του βασιλείου του Μαρόκου,με τις μοντέρνες μεγαλουπόλεις από τη μία και τις ιερές αυτοκρατορικές πόλεις από την άλλη.

Ένα ταξίδι στο χρόνο ξεκινά από τη στιγμή που φτάνεις στην ιερή και ατμοσφαιρική Φες,την πιο καλά διατηρημένη, ιστορική πόλη του αραβικού – μουσουλμανικού κόσμου. Εύκολα μπορείς να χαθείς, περπατώντας στα περισσότερα από 9.000 σοκάκια της Μεντίνα,προσπαθώντας να ανακαλύψεις την παραδοσιακή μαροκινή ζωή και την κουλτούρα αυτής της χώρας. Εδώ, όπου χτυπά η καρδιά του Μαρόκου, βρίσκεται και ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά και πνευματικά κέντρα του Ισλάμ, το πιο παλιό πανεπιστήμιο του κόσμου, το Αλ Καραουίν, χάρη στο οποίο η Φες αποκαλείται και ως «η Αθήνα της Αφρικής».

Η πιο διάσημη πόλη του βασιλείου, η θρυλική Καζαμπλάνκα με το πολυσύχναστο λιμάνι, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και την έντονη νυχτερινή ζωή είναι σήμερα το οικονομικό, βιομηχανικό και επιχειρηματικό κέντρο του Μαρόκου. Το επιβλητικό Τέμενος του Χασάν Β΄, με τον υψηλότερο μιναρέ στον κόσμο, δεσπόζει στην άκρη της παραλίας, σχεδόν πάνω στα κύματα του Ατλαντικού, ενώ κάποιες γωνιές της θυμίζουν έντονα σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας, καθώς πολλές ταινίες δράσης και κατασκοπείας έχουν γυριστεί στις γειτονιές της πόλης της Καζαμπλάνκα.

www.ert.grΠηγή ert.gr