Ερντογάν: Ειδεχθής και προσχεδιασμένη η δολοφονία Κασόγκι

«Για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδα των Σαουδαράβων στην Τουρκία; Με τις εντολές ποιου; Γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως για την έρευνα; Γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες; Ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι; Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Τρίτη στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Η Τουρκία δεν θα σιωπήσει»

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι είναι ειδεχθής, μία αποτρόπαια πράξη που πρέπει να αποκαλυφθεί, και η Τουρκία δεν θα σιωπήσει. «Ο θάνατος του Κασόγκι αποτελεί διεθνή υπόθεση, μία υπόθεση που η Τουρκία θα κυνηγήσει», σημείωσε, τονίζοντας: «Όσοι έχουν εμπλακεί πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν στοιχεία ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη. «Η Τουρκία και ο κόσμος θα ικανοποιηθούν όταν όλοι οι εντολείς και οι αυτουργοί λογοδοτήσουν. Και άλλες χώρες πρέπει να συμμετάσχουν στην έρευνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η δολοφονία σχεδιάσθηκε ημέρες πριν τις 2 Οκτωβρίου, όταν ο δημοσιογράφος εξαφανίσθηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Συνολικά, 15 Σαουδάραβες ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Κασόγκι, οι οποίοι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη με διαφορετικές πτήσεις, πρόσθεσε ο Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας και τη χρησιμοποίηση του σωσία του Τζαμάλ Κασόγκι, γεγονός που οι αρχές του Ριάντ αρνήθηκαν.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 18 άτομα, όπως ανέφερε ο Ερντογάν. Πρόκειται για τα μέλη των ομάδων που οι τουρκικές αρχές έδωσαν στο Ριάντ, και τριών ακόμα ατόμων.

Όπως σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συνομίλησε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και συμφώνησαν για τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, η οποία έχει ήδη αρχίσει το έργο της: «Δεν αμφιβάλλω για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. Με δεδομένο αυτό, πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία».

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε καθόλου στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα του Ριάντ, στον οποίο παραπέμπουν οι διαρροές στον τουρκικό και τον διεθνή Τύπο ως εντολέα της δολοφονίας.

Επίσης, δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ηχητικές και οπτικές καταγραφές, που σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών στον τουρκικό Τύπο ενοχοποιούν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Σχετική είδησηΤουρκία: Βρέθηκε το πτώμα του Τζαμάλ Κασόγκι

Πηγές: Reuterts, Γαλλικό Πρακτορείο, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr