Επιτάχυνση εμβολιασμών – Παράλληλη διαδικασία για δυο ηλικιακές κατηγορίες (video)

Επιταχύνεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς σήμερα έφτασαν και οι πρώτες δόσεις της ΑstraZeneca. Έτσι, τις επόμενες μέρες θα υπάρξει μια παράλληλη διαδικασία για δύο διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες.  Την ίδια ώρα, κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε για την πορεία της πανδημίας, καθώς από την εφαρμογή των μέτρων θα κριθεί αν θα αποφευχθεί το ολικό lockdown, που εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Δύο είναι οι δείκτες που ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές: οι μεταλλάξεις, που μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνες είναι όμως πιο μεταδοτικές, και η αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ που πιέζουν και πάλι το σύστημα υγείας.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι εντάσσονται αυτήν την εβδομάδα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Είναι οι ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75 – 79 ετών. 

H ψηφιακή πλατφόρμα για κλείσιμο των ραντεβού ανοίγει:

1. Για τα άτομα 60 – 64 ετών την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου

Ο εμβολιασμός τους αρχίζει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου με το εμβόλιο της AstraZeneca

2. Για άτομα 75 – 79 ετών την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου

3. Μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των 60-64 θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 18-59 με υποκείμενα νοσήματα

Ποσοστά εμβολιασμού υγειονομικών:

# των γιατρών ξεπερνά το 73%

# των νοσηλευτών είναι 50%

Προβληματίζουν μεταλλάξεις και εισαγωγές σε νοσοκομεία

Μεταλλάξεις και πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας προβληματίζουν τους επιστήμονες κυρίως στις κόκκινες περιοχές όπως την Αττική και την Πάτρα.

Πάνω από 400 κρούσματα μεταλλάξεων εντοπίστηκαν σε όλη τη χωρά, με τη βρετανική να κυριαρχεί.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Έξι κρούσματα της αφρικάνικης μετάλλαξης εντοπίστηκαν σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη

Η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από το κοινό στέλεχος κορονοϊού, ωστόσο δεν φαίνεται να επιφέρει βαρύτερη νόσηση.

«Μπορεί να έχεις περισσότερα κρούσματα. Δεν είναι πιο τοξικές ή λοιμογόνες οι μεταλλάξεις, δεν αρρωσταίνεις βαρύτερα απ΄ ότι με τον κοινό ιό. Ούτε έχει μεγαλύτερο ποσοστό να πεθάνεις», είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Δεν συμφέρει τον ιό να σκοτώνει τους ξενιστές του γιατί ο ιός θα εξαφανιστεί. Επικρατούν οι μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό να μεταδίδεται περισσότερο δεν θέλει να σκοτώνει» υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι νοσηλείες σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία ενώ σήμερα καταγράφηκαν και οι διασωληνώσεις ασθενών.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 638 νέα κρούσματα κορονοϊού, 276 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 25 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Σχεδόν στο 100% έχει φτάσει η πληρότητα σε απλές κλίνες κορωνοϊού στο νοσοκομείο Σωτηρία, που εξετάζει το ενδεχόμενο αν κριθεί αναγκαίο να μετατρέψει και άλλες κλινικές του σε Covid.

«Προφανώς θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ» ανέφερε μιλώντας στον Σκάι ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 410. 000 εμβολιασμοί ενώ παραλάβαμε ήδη και 45.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για το εμβόλιο της Οξφόρδης είπε μεταξύ άλλων ότι: το σημαντικό είναι ότι προστατεύει το σύνολο των εμβολιασμένων έναντι σοβαρής νόσου, μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο.

Όσον αφορά την επιλογή του διαστήματος των 12 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επεσήμανε ότι αυτό έγινε γιατί εκεί παρατηρήθηκε ότι επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ανάλογα τις διαθέσιμες ποσότητες θα επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

«Θα είμαστε σε θέση στις αρχές καλοκαιριού να εμβολιάσουμε το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού και να δημιουργήσουμε τείχος ανοσίας» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μέχρι τέλος Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πολιτών 60 έως 64 ετών, καθώς και των 75 ετών και άνω.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Φρόσω Βαρβάρα

Σχετικά Άρθρα: Ανοίγουν 10 και 12 Φεβρουαρίου οι πλατφόρμες για εμβολιασμό των ηλικιών 60-64 και 75-79 ετών

Κορονοϊός: 638 νέα κρούσματα, τα 319 στην Αττική και 80 στη Θεσσαλονίκη

ΠΟΥ: «Σημαντικά στοιχεία» από την επίσκεψη στην αγορά της Γουχάν

www.ert.grΠηγή ert.gr