Επιστολή ευρωβουλευτών για άμεση ενίσχυση της πρωτοβουλίας εμβολίων Covax με 300 εκ. ευρώ

Να δεσμεύσει επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ ώστε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν εμβόλια COVID-19 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Covax, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μέλη της επιτροπής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει και της Συνόδου των G7 την ερχόμενη Παρασκευή.

Με επιστολή τους στην Επίτροπο Διεθνών Συνεργασιών Γιούτα Ουρπιλαίνεν οι ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων ζητούν πρόσθετες πληρωμές από την Ε.Ε στο χρηματοπιστωτικό μέσο COVAX Advance Market Commitment, ώστε να καταστεί δυνατή σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μια δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια.

«Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο ιός είναι υπό έλεγχο παγκοσμίως, γνωρίζουμε ότι η πρωτοβουλία COVAX AMC θα συνεχίσει να χρειάζεται περισσότερη οικονομική υποστήριξη για εμβόλια και την παράδοση τους εντός του 2021», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές και σημειώνουν πως συνεισφέροντας άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ πριν από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής των G7, η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να πρωτοστατεί στην υποστήριξη σε φτωχές χώρες στο πλαίσιο της παγκόσμιας αλληλεγγύης.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει συνεισφέρει 850 εκατομμύρια ευρώ στην παγκόσμια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν 190 χώρες και 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στόχος της είναι να τερματίσει την οξεία φάση της πανδημίας παγκοσμίως, παρέχοντας δύο δισεκατομμύρια δόσεις ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων έως το τέλος του 2021.

Το Advance Market Commitment είναι ένας χρηματοοικονομικός μηχανισμός που πληρώνει εμβόλια για οικονομίες χαμηλού εισοδήματος που προέρχονται από την πρωτοβουλία COVAX. Για να διασφαλιστεί ότι όλες οι δόσεις μπορούν να παραδοθούν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, απαιτείται επειγόντως περισσότερη οικονομική υποστήριξη.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ert.grΠηγή: ert.gr