Επιπλέον παραμονή του Βilim2 ανοιχτά του Καστελόριζου με τουρκική navtex

Με νέα navtex η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και ανανεώνει την παραμονή του ερευνητικού «Bilim 2» για άλλες δύο ημέρες ανοιχτά του Καστελόριζου.

Η ναυτική οδηγία για το ερευνητικό «Bilim 2» επεκτάθηκε παρανόμως με νέα navtex από την Τουρκία, η οποία ανανεώνει την παραμονή του πλοίου ανάμεσα από Ρόδο- Καστελόριζο και Κάρπαθο γι’ ακόμη δυο ημέρες. Η κίνηση αυτή αγνοεί επιδεικτικά εκ νέου ότι για την έκδοση τέτοιας οδηγίας υπεύθυνο να την εκπέμψει είναι το παράκτιο κράτος που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά FM δήλωσε: «Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία NAVTEX που εκδίδεται. Είναι δεδομένο αυτό το παιχνίδι που παίζεται. Εκδίδουμε και εμείς, αντιστοίχως, τις δικές μας αντι-NAVTEX. Παρακολουθούμε τις κινήσεις όλων των τουρκικών πλοίων. Παρακολουθούμε τα πάντα. Προβληματιζόμαστε, αλλά σαφώς και δεν πανικοβαλλόμαστε, σαφώς και δεν φοβόμαστε, σαφώς και δεν ανησυχούμε, στο μέτρο που κάνουμε τη δουλειά μας, εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Την ίδια στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις ορισμένων Πολεμικών πλοίων της Τουρκίας που βρίσκονται στο Αιγαίο, σε διεθνή ύδατα για την άσκηση «Kararlilik».

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας που ζήτησε η Κύπρος να συζητηθεί εκ νέου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, υποστήριξε και ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που μετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέσαμε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο όσον αφορά την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου αλλά και τις απειλές που δέχεται η χώρα μας για το προσφυγικό».

Πριν λίγες ώρες το σεισμογραφικό Oruc Reis πήρε εντολή απόπλου για να βρεθεί για έρευνες, τελικά εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας, στο όριο βέβαια με την Ελληνική. Το νοτιοανατολικότερο άκρο της περιοχής που δεσμεύει με νέα navtex η Άγκυρα επικαλύπτει τμήμα της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Πάντως το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί με ηλεκτρονικά μέσα, προς το παρόν, το Τουρκικό σεισμογραφικό. Εφόσον απαιτηθεί στην περιοχή στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα σταλεί Ελληνικό μονάδα επιφανείας για να αποτρέψει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.grΠηγή: ert.gr