Επιμένει στην γραμμή των απειλών και των προκλήσεων κατά της Κύπρου η Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρέστη στην τελετή της 36ης επετείου για την ίδρυση του ψευδοκράτους, όπου δεν δίστασε να πει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη αν χρειαστεί να κάνει ότι και πριν από 45 χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο άρσης των εγγυήσεων στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού.

«H Τουρκία υποστηρίζει πως στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, η αρμοδιότητα των θαλάσσιων περιοχών, η ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και η ισότιμη διανομή του φυσικού πλούτου θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκική Δημοκρατία είναι εγγυήτρια δύναμη μαζί με την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο»,τόνισε.

Ν Χριστοδουλίδης: Η τουρκία οδηγείται σε αυτοαποκλεισμό

Πρώτα λύση στο Κυπριακό και μετά τα ενεργειακά, επισημαίνει σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και προσθέτει: Η επίλυση του Κυπριακού θα επιτρέψει να εξεταστούν σοβαρά τέτοιου είδους συνεργασίες και πολλά άλλα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία με τη στάση και τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία οδηγείται σε αυτοαποκλεισμό.

Αντιναύαρχος Διακόπουλος: Η Ελλάδα ενισχύει τις διεθνείς της συμμαχίες

Μια ελληνο – τουρκική σύγκρουση δεν ευνοεί κανέναν, η Τουρκία δεν θα επιδιώξει σύγκρουση με την Ελλάδα γιατί θα δημιουργήσει μεγάλη αστάθεια, επισημαίνει σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, και επισημαίνει.

«Η Τουρκία εφαρμόζει μια διπλωματία πειθαναγκασμού απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, εκτός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, έχει καταδικαστεί απερίφραστα από ΕΕ και ΗΠΑ, μια σύγκρουση θα δημιουργήσει μεγάλη αστάθεια που ενδεχομένως θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Διακόπουλος.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του στο CNN Turk ο επικεφαλής της Διεύθυνσης της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ διεμήνυσε ότι οι πύραυλοι S400 δεν θα αχρηστευθούν.

«Η Τουρκία αγόρασε τα πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία για να τα χρησιμοποιήσει, όχι για να τα βάλει στην άκρη, δήλωσε ο Ντεμίρ, αλλά πρόσθεσε ότι στόχος των αξιωματούχων της Τουρκίας και των ΗΠΑ πρέπει να είναι η διευθέτηση του ζητήματος. Δήλωσε επίσης ότι δεν θα πάνε στην Τουρκία Ρώσοι ειδικοί για να θέσουν σε λειτουργία τα συστήματα S-400.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη με στόχο να ξεπεράσουν τις πολλές διαφορές μεταξύ των χωρών τους για διάφορα ζητήματα,  όπως οι επαπειλούμενες κυρώσεις εξαιτίας της προμήθειας των S-400.

Η Ουάσινγκτον που υποστηρίζει ότι οι S-400 απειλούν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του προηγμένου μαχητικού και ακύρωσε τη διμερή σύμβαση για την αγορά τουλάχιστον 100 τέτοιων αεροσκαφών από την Άγκυρα.

Ρεπορτάζ:Δημήτρης Θωμάς
Πηγή:ΕΡΤ
Σχετική είδηση:Σκληρή απάντηση Αθήνας-Καταδίκη Λευκωσίας στην Άγκυρα-36 χρόνια Ψευδοκράτους (video)

www.ert.gr

Πηγή ert.gr