Επικοινωνία Τσίπρα & Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο – Προκαλεί ο Ερντογάν (video)

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς» είπε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας εξερχόμενος από την συνάντηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας. Ο πρωθυπουργός, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους. Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ενημερώνει τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο.

Στην συνάντηση εξετάστηκαν ενδελεχώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κύπρου θα συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει ακόμη και σε κυρώσεις κατά τις Τουρκίας, αν επιβεβαιωθούν οι τουρκικές ενέργειες για γεώτρηση στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, «να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».

Αναφερόμενος μάλιστα στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Α. Τσίπρας είπε πως η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια εδράζεται σε διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδικάζουν με σαφήνεια τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα. Έχει επίσης επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του ρόλου και της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας και της Κύπρου μέσα από πολυμερείς συνεργασίες.

Πηγές του Ελληνικού πενταγώνου σημείωναν ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ψυχραιμία, νηφαλιότητα αλλά και εγρήγορση τις απρόβλεπτες και νευρικές κινήσεις που κάνει η Άγκυρα.

«Προκλητικό βήμα» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Τατζικιστάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού επανέλαβε ότι το πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου θα παραληφθούν οι πρώτοι S-400 από την Τουρκία, παρά τις Αμερικανικές πιέσεις για την ακύρωση της προμήθειας, επιτέθηκε προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για τις θέσεις που πήρε στη Μάλτα ξεχνώντας όμως, πως μια εκ των εταιριών που δραστηριοποιούνται στα ενεργειακά, εντός της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας είναι Γαλλικών συμφερόντων.

«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του Πορθητή, λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά».

www.ert.grΠηγή ert.gr