Επικοινωνία Αναστασιάδη – Γκουτέρες για τουρκικές προκλήσεις και Βαρώσια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε το βράδυ της Τρίτης ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Στο  επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των τουρκικών απειλών για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, υπό συνθήκες κατοχής.

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε τους σοβαρότατους κινδύνους που εμπεριέχει μια τέτοια κίνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Υπογράμμισε ότι οι προθέσεις αυτές της Τουρκίας σε σχέση με τα Βαρώσια, καθώς και η γενικότερη προκλητική συμπεριφορά της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εμπίπτουν ξεκάθαρα στο προωθούμενο από την Άγκυρα σχέδιο για εγκατάλειψη της συμφωνημένης βάσης για λύση.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε την παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ στην πρότασή του για τη σύσταση δικοινοτικής επιτροπής για την ετοιμασία μελέτης ανοικοδόμησης της πόλης και επανεγκατάστασης των νόμιμων κατοίκων.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.grΠηγή: ert.gr