Επανεξετάζουν όλες τις επιπλέον χρεώσεις οι τράπεζες (video)

Στην επαναξιολόγηση των χρεώσεων σε σειρά υπηρεσιών τους, προχωρούν άμεσα οι τράπεζες μετά το αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακαλέσουν τις αυξήσεις στις οποίες προχώρησαν. Ανακοινώσεις αναμένονται ίσως και σήμερα το απόγευμα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση, κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε σειρά υπηρεσιών. «Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

(EUROKINISSI)

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις ή ακόμη και κατάργηση κάποιων απ αυτές άμεσα με αναπροσαρμογές το επόμενο τριήμερο.

Οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως τις μεγάλες χρεώσεις στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών, την ερώτηση υπολοίπου και την επανέκδοση PIN. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες προσανατολίζονται στην επανεξέταση μιας σειράς χρεώσεων, με πρώτη τη χρέωση των 15 λεπτών που επιβλήθηκε από 1ης Οκτώβρη απο συστημική τράπεζα για την εκτύπωση των τελευταίων 10 κινήσεων του λογαριασμού από το ΑΤΜ.

Ειδικότερα εξετάζονται και σενάρια μειώσεων των τραπεζικών χρεώσεων ακόμη και με κοινωνικά η γεωγραφικά κριτήρια από τις διοικήσεις των τραπεζών  μετά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό.

Τι ισχύει σήμερα στις χρεώσεις 

Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι και μετά στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από την τράπεζα που έχει εκδοθεί η κάρτα τους διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για στους Έλληνες. Οι συναλλαγές σε ΑΤΜ της τράπεζας τους παραμένουν χωρίς προμήθεια.

Επίσης, τραπεζικές χρεώσεις επιβάλλονται πλέον και σε συναλλαγές, όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών μέχρι και 5-6 ευρώ είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (απώλεια κάρτας), είτε όχι, όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή, απλώς, έληξε για αλλαγή/απεμπλοκή pin, με την νέα χρέωση να έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, οι μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού καθώς και οι πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ από κάποιες τράπεζες που κυμαίνονται μέχρι και 50 λεπτά. Προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες επίσης συναλλαγές μέσω ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην τιμολογιακή τους πολιτική που είναι προσβάσιμη στην πελατεία τους.

Επίσης, ανάλογα με την τράπεζα οι πιστωτικές κάρτες επιβαρύνονται με ετήσια προμήθεια-συνδρομή που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ και παραπάνω, κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια.

 

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Μητσοτάκης προς τραπεζίτες: Ανακαλέστε τις αυξήσεις των χρεώσεων (video)

www.ert.grΠηγή: ert.gr