Αλέξης Τσίπρας

Τη διπλή κρίση στην οποία βρίσκεται πλέον η ελληνική κοινωνία αναδεικνύουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δόθηκαν χθες (18.11.2020) στη δημοσιότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Λάρισα όπου βρέθηκε για να επισκεφτεί το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης είπε για την διπλή κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα: «Από την μια έχουμε την ανθρώπινη ζωή από την άλλη όμως υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε συνανθρώπους μας στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης χωρίς μισθό, άνεργοι πολλούς μήνες  ή με ελάχιστο εισόδημα  για να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Click4more Τσίπρας: Να δοθούν laptop στους μαθητές για την τηλεκπαίδευση – Όχι στην διερεύνηση των ανισοτήτων μέσα στην πανδημία

Και πρόσθεσε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαμε 4,5 δισεκ. ευρώ απώλεια εισοδήματος ενώ το 12 % των εργαζόμενων να ζουν κάτω από τα 200 ευρώ.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα καταλύματα και η εστίαση βρίσκονται πλέον στο χείλος του γκρεμού ενώ συνολικά η μείωση του τζίρου στην αγορά  φτάνει τα 32,9 δισ. ευρώ που σε σχέση με το ΑΕΠ του 2019 όπως επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο αντιστοιχούν σε μία απώλεια της τάξης του 17,9%.

Πιο συγκεκριμένα: 

Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2020   (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) ανήλθε σε 69,8 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 15,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 82,9 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις παροχής καταλύματος και της εστίασης να χάνουν το 50,4% του τζίρου τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα την αντίστοιχη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος –Ιούνιος) , είχε προηγηθεί αντίστοιχη μείωση 25,1% το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει μόλις τα 59 δισ. ευρώ αντί των 78,8 δισ. ευρώ και τρομακτική απώλεια τζίρου 78,8% για τα καταλύματα και την εστίαση.

Click4more Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτακης έχει πλέον την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβεί στην χώρα από την πανδημία

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλ. Χαρίτσης σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία, σημείωσε ότι «δείχνουν τον δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έρχεται αυτόματα μετά το lock down, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση. Για να περιοριστεί η ύφεση και να επανέλθουμε σε αναπτυξιακή τροχιά χρειάζεται χρόνος και κυρίως ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα, τη στήριξη της εργασίας με κάλυψη του μισθολογικού κόστους και του εισοδήματος όσων πλήττονται από την κρίση, είναι ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης. Αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας, αυτή είναι η απαίτηση των παραγωγικών φορέων, αυτή είναι η επιλογή των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τη θλιβερή εξαίρεση της Νέας Δημοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να δοθούν laptop σε όλες τις οικογένειες προκειμένου όλα τα παιδιά να μπορούν να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευη. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε  ότι «έχουμε διεύρυνση των ανισοτήτων και στα σχολεία με την τηλεκπαίδευση».

«Τώρα που ξεκίνησε και το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης στα δημοτικά», όπως είπε, «υπάρχουν χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μπουν στο μάθημα γιατί οι οικογένειές τους δεν έχουν υπολογιστή ή είναι δύο και τρία παιδιά ή εργάζεται ο γονιός με τηλεργασία».

«Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση αυτό το πρόβλημα και αν το αντιλαμβάνονται ποιες κινήσεις θα γίνουν. Είναι αδιανόητο αυτή την στιγμή να υπάρχει τέτοιο θέμα, αφού η πρόσβαση στην μάθηση είναι πρωταρχικό δικαίωμα και πρέπει να το διασφαλίσουμε για όλους» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

To άρθρο Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ με «όπλα» ΕΛΣΤΑΤ και τηλεκπαίδευση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr