«Χρυσές δουλειές» έκαναν τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης Αλβανών,  με τα κέρδη τους να ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ από κλοπές σε μεγάλα καταστήματα  της Αττικής.

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών μετά από  έρευνες.

Η οργάνωση -δύο άνδρες και τρεις γυναίκες– είχε ιεραρχική δομή και ρόλους, ενώ δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2021. Αρχηγός φέρεται ένας 33χρονος, ο οποίος έδινε τις εντολές στα υπόλοιπα μέλη και επέλεγε τα καταστήματα που θα πραγματοποιούνταν οι κλοπές.

Πανάκριβα ρούχα, κοστούμια, Lap Top, ξυριστικές μηχανές, κολόνιες, και τηλεοράσεις, ήταν κάποια από τα κλοπιμαία.

Οι δράστες δρούσαν κυρίως σε μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Υπαρχηγός της οργάνωσης φέρεται να ήταν  39χρονος που και αυτός συμμετείχε με φυσική παρουσία στις κλοπές. Η συμμετοχή του στη συμμορία ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς ήταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στην Αλβανία, μέσω του οποίου πωλείτο μέρος των κλοπιμαίων.

Η 25χρονη και η 33χρονη, ήταν επιφορτισμένες με την ανεύρεση των υποψήφιων αγοραστών, ενώ η 41χρονη από κοινού με τους άνδρες της συμμορίας διέπρατταν τις κλοπές.

Αναζητούνται ακόμα δύο συνεργοί τους, ο ένας εκ των δύο ήδη έχει ταυτοποιηθεί.

Για τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν το Viber και κωδικές ονομασίες.

Αφού στοχοποιούσαν το εκάστοτε κατάστημα, χαρτογραφούσαν τις κινήσεις των υπαλλήλων ιδιωτικής φύλαξης και στη συνέχεια επέλεγαν την κατάλληλα στιγμή για να χτυπήσουν.

Όσον αφορά την κλοπή των προϊόντων, αφού έμπαιναν στα καταστήματα, τοποθετούσαν αυτά σε ειδικά διαμορφωμένες τσάντες έτσι ώστε να μην χτυπάνε τα αντικλεπτικά συστήματα στις εισόδους, ενώ δεν επισκέπτονταν το ίδιο κατάστημα δεύτερη φορά και άλλαζαν περιοχές.

Κατά τη δράση τους φορούσαν μόνο μάσκα για τον κορονοιό, όπως κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας.

Τα ημερήσια κέρδη  από την παράνομη δράση άγγιζαν και τις 2000 ευρώ.

Τα κλεμμένα προϊόντα τα αποθήκευαν αρχικά στα σπίτια τους και στη συνέχεια παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα αντιπαρακολούθησης, τα μετέφεραν σε «καβάτζα» στην περιοχή του Καματερού, την οποία μίσθωνε ο φερόμενος αρχηγός.

Μέρος των κλοπιμαίων το διέθεταν άμεσα προς πώληση, ενώ άλλες ποσότητες τις μετέφεραν, είτε με ιδιωτικά μισθωμένα λεωφορεία είτε με τα προγραμματισμένα δρομολόγια λεωφορείων, στην Αλβανία, όπου μεταπωλούνταν, μέσω καταστήματος λιανικού εμπορίου, ιδιοκτησίας του υπαρχηγού της οργάνωσης.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 97 υποθέσεις κλοπών.

Κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκτός από κλοπιμαία και 3 τσάντες ειδικά διαμορφωμένες με εσωτερική επένδυση που δεν ενεργοποιεί τα αντικλεπτικά συστήματα και μεταλλική συσκευή που χρησιμοποιούνταν για την αφαίρεση των αντικλεπτικών μηχανισμών των προϊόντων.

Σε βάρος των συλληφθέντων,- οι οποίοι αποδέχτηκαν τις πράξεις τους- σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, απείθεια και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Την Δευτέρα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Ανακριτή.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη

www.ertnews.grΠηγή ert.gr