Το αργότερο σε 10 μέρες, το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει λεπτομέρειες για την ρύθμιση των χρεών της πανδημίας. Θα μάθουμε δηλαδή: τον ακριβή αριθμό των δόσεων – αν θα είναι έως 60 ή έως 72 δόσεις – αλλά και τα κριτήρια για το ποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, θα είναι τελικώς δικαιούχοι.

Ειδικότερα η νέα ρύθμιση που βρίσκεται στο τραπέζι και θα αφορά φορολογούμενους που επλήγησαν από την κρίση, προβλέπει αποπληρωμή των οφειλών της πανδημίας σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 60 ή 72 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή: Επιχειρήσεις (κλειστές ή πληττόμενες),
ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους (πληττόμενοι βάση ΚΑΔ), εργαζόμενους σε αναστολή, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Στη ρύθμιση αναμένεται να μπουν χρέη που πάγωσαν (έως τέλος του ’21) ή έγιναν ληξιπρόθεσμα μέσα στην πανδημία (οφειλές από φόρους εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ).

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν εντός 10ημέρου αφού δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς. Μάλιστα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε Ντέκλαν Κοστέλο δηλώνει στην ΕΡΤ ότι η πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά. “Πιστεύω ότι σίγουρα θα προσεγγίσουμε και θα μελετήσουμε προσεκτικά την πρόταση των ελληνικών αρχών με πολύ ανοιχτό μυαλό”, αναφέρει ο κ. Κοστέλο.
Αναμένεται επίσης να δοθεί το δικαίωμα επανένταξης στις 100 ή τις 120 δόσεις σε όσους έχασαν τις ρυθμίσεις μέσα στην πανδημία.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου, Μαίρη Σκανδάλη

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr