Εντός των ημερών τα ισοδύναμα για τη διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά (video)

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να στείλει το οικονομικό επιτελείο στους Θεσμούς τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από τη διατήρηση για έξι μήνες του χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά.

Πρόκειται για κωδικούς του προϋπολογισμού που αφορούν στην εξοικονόμηση αμυντικών δαπανών. Μόλις γίνει ο έλεγχος των στοιχείων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ στις αρχές Αυγούστου.

Η επιλογή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να μην δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης εάν δεν ενημερωθεί το Εurogroup για τα ισοδύναμα μέτρα, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τον γερμανικό τύπο, καθώς ορισμένες εφημερίδες έκαναν λόγο για παραβίαση των κανονισμών από την Ελλάδα και άλλες για υπερβολική αυστηρότητα από την πλευρά του κ. Σόλτς.

Την ίδια ώρα, σε υψηλούς τόνους παραμένει η κριτική της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία.

«Η ‘σύγκρουση’ με τον Πιέρ Μοσκοβισί είναι πολιτική και όχι προσωπική. Οι πολίτες ξέρουν ότι αυτό είναι ένα 4ο Μνημόνιο, όπως κι αν το ονομάσουμε. Θα έχουμε λιγότερα λεφτά, αλλά αυξημένη εποπτεία» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αντιλαμβάνεται τη σημασία της Εθνικής Άμυνας της χώρας, μετά την απόφαση για περικοπή 28 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια άμυνας» ανέφερε ο Τομέας Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής.

«Η έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα είναι μεγάλη στιγμή. Αρχίζει μια νέα περίοδος για την Ελλάδα και η Γαλλία θα είναι πάντα στο πλευρό της επεσήμανε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

www.ert.grΠηγή ert.gr