Ενιαία πολιτική ασύλου στην Ευρώπη ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης-Αντιδράσεις

Την αναγκαιότητα ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Φθάνουμε πια στα όριά μας» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε Βρυξέλλες και Άγκυρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τη διαχείριση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης. Είχαν προηγηθεί εμπρηστικές δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες δεν έμειναν αναπάντητες από τον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από τις τοπικές κοινωνίες, προκαλεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή κλειστών προ-αναχωρησιακών κέντρων στα νησιά.

Στη Σάμο, αντιδρούν για τη δημιουργία κέντρου, που θα φιλοξενήσει 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, όπως και στη Λέρο για τη μετατροπή της υπάρχουσας δομής σε κλειστή, χωρητικότητας 1.000 ατόμων.

Στη Λέσβο η δομή της Μόριας θα κλείσει σταδιακά, και έως τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο το νέο κέντρο, ενώ στην Κω, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, θα μετατραπεί σε κλειστού τύπου, χωρητικότητας 2.000 ατόμων.

Αναταραχή επικρατεί και στη Χίο, με τον δήμαρχο της πόλης του νησιού να έχει καλέσει για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σχετική είδηση: Μεταναστευτικό: Μέχρι το καλοκαίρι τα κλειστά κέντρα – Συνεχείς ροές και αντιδράσεις (video)

www.ert.grΠηγή ert.gr