Ενημέρωση από Λ. Οίκο για διανομή εμβολίων ζητά ο Μπάιντεν μετά την πύρρειο νίκη στη Τζόρτζια

H ανακαταμέτρηση με το χέρι των ψηφοδελτίων στην πολιτεία της Τζόρτζια επιβεβαίωσε τη νίκη του Δημοκρατικού υποψήφιου Τζο Μπάιντεν με οριακή διαφορά 12.284 ψήφων.

Η ανακαταμέτρηση αποφασίστηκε να γίνει διότι με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα ο Μπάιντεν επικράτησε με διαφορά μόλις 14.000 ψήφων από τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν καταλογίζει στον αντίπαλο του «απίστευτη ανευθυνότητα», καθώς όπως είπε ήξερε ότι δεν πρόκειται να κερδίσει, αλλά έστειλε «αδιανόητα επιβλαβή μηνύματα  στον υπόλοιπο κόσμο αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας».

Ο Δημοκρατικός πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο ως τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, επικρατώντας με διαφορά  5,9 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων.

Τζόρτζια: Νίκη Μπάιντεν με ούτε  «μια δαχτυλήθρα» ψήφων

Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η διαφορά δεν ήταν ούτε «μια δαχτυλήθρα» ψήφων, ο υπουργός Εσωτερικών της Τζόρτζια ανακοίνωσε ότι αναμένει εκτός απροόπτου τις αρχές της πολιτείας να επικυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σήμερα.

Η ανώτερη νομική σύμβουλος της εκστρατείας Tραμπ, Τζένα Έλις, δήλωσε ότι  «ακριβώς όπως περιμέναμε, ανακαταμετρήθηκαν παράνομα ψηφοδέλτια». Αυτή την εβδομάδα, βρέθηκαν σχεδόν 6.000  άκυρα ψηφοδέλτια,  αλλά ήταν «αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους και όχι απάτης», σύμφωνα με Ρεπουμπλικάνους της Τζόρτζια.

Υποχρεωτική πανεθνικά η χρήση μάσκας;

Ο  Τζο Μπάιντεν εξετάζει πιθανή εντολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πανεθνικό επίπεδο, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια επικοινωνίας που είχε με κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι η χρήση μάσκας δεν είναι «πολιτική δήλωση, αλλά πατριωτικό καθήκον».

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες το όριο των 250.000 θανάτων και ο Μπάιντεν έσπευσε να προειδοποιήσει ότι το σχέδιο διανομής εμβολίων είναι στον αέρα, όσο ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του αρνούνται να συνεργαστούν με το επιτελείο των Δημοκρατικών.

«Μόλις ολοκλήρωσα μια τηλεδιάσκεψη με το επιτελείο Τραμπ για τη διανομή εμβολίων«, έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Κρις Μέρφι. «Επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν ενημερώσει κανέναν από το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν και δεν σχεδιάζουν να το πράξουν. Αυτό είναι δυνητικά καταστροφικό», πρόσθεσε.

Μετρά εκλέκτορες ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους Ρεπουμπλικανικούς νομοθέτες του Μίτσιγκαν στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, υπονοώντας πιθανή αλλαγή τακτικής. Ο δικηγόρος του, Ρούντολφ Τζουλιάνι αποσύρει την τελευταία εναπομένουσα αγωγή του στο Μίσιγκαν, έχοντας  επιτύχει το στόχο να σταματήσει την πιστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος στο Wayne County.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται Ρεπουμπλικάνους που μιλούν για  «πιο στοχευμένη προσέγγιση για την εμπλοκή νομοθετών, που έχουν δικαιοδοσία να επιλέγουν εκλέκτορες , αν η ομοσπονδιακή διαδικασία αποτύχει».

Αντί να κερδίζει με άμεση λαϊκή ψηφοφορία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία των «εκλεκτόρων» που κάθε πολιτεία ορίζει κατά αναλογία με την εκπροσώπησή της στο Κογκρέσο, υπενθυμίζουν Αμερικανοί εκλογολόγοι.

Πηγή: BBC

 

www.ert.grΠηγή: ert.gr