Εμ. Μακρόν: «Η κατάσταση θυμίζει Ευρώπη Μεσοπολέμου»

«Είμαι κατάπληκτος από την ομοιότητα ανάμεσα στην κατάσταση που ζούμε και την κατάσταση του Μεσοπολέμου», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας εγκαινιάζοντας την «εβδομάδα μνήμης» για τα εκατό χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914- 1918).

Σήμερα, «η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του διαμελισμού από την εθνικιστική λέπρα, την εθνικιστική αναδίπλωση, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της αποσταθεροποίησης από εξωτερικές δυνάμεις», τόνισε ο Μακρόν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Ouest-France.

«Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οι αγορές ξεπερνούν ενίοτε το εκτόπισμα που μπορούν να έχουν τα κράτη», πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Πρέπει να το έχουμε στον νου μας, να έχουμε πνευματική διαύγεια, να γνωρίζουμε πώς αντιστεκόμαστε, στηριζόμενοι στο σφρίγος της Δημοκρατίας», ανέφερε επίσης  στο περιθώριο της επίσκεψής του σε έκθεση αφιερωμένη στον Ζορζ Κλεμανσό, τον πρωθυπουργό της Γαλλίας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου  ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα επισκεφθεί τα πεδία των μαχών στην βόρεια και την ανατολική Γαλλία την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την μεγάλη τελετή για την ανακωχή της 11ης Νοεμβρίου 1918 στην Αψίδα του Θριάμβου παρουσία δεκάδων ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ert.grΠηγή: ert.gr