Εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών στην οικονομία-Στο 86,1% το swap (video)

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (SWAP) καθώς το ποσοστό κάλυψης ανήλθε σε 86,1% επί του συνόλου των ομολόγων που αφορούσε η ανταλλαγή. Επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Oι Financial Times μιλούν για επιτυχή ολοκλήρωση από τη χώρα μας της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών. Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για σημαντικό βήμα ως προς την προγραμματισμένη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές στις αρχές του `18 και την προετοιμασία εξόδου από το μνημόνιο.

Τζανακόπουλος: Μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημερώσης των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, έκανε λόγο για μείζονος σημασίας θέμα για την πορεία της χώρας και πως «Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές, μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί. Η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς των ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI, επίσης έχει μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε μάλιστα τα στοιχεία της ανταλλαγής ομολόγων:

Κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από μια »δεξαμενή» 29,6 δισεκατομμυρίων, η εθελοντική, δηλαδή, συμμετοχή δηλαδή άγγιξε το 86,1% γεγονός που «καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ». Ανταλλάχτηκαν 20 ομόλογα του PSI με 5 νέα τυπικά ομόλογα λήξης από το 2023 μέχρι το 2042.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε: «Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία».

Σχετικές ειδήσεις: Ομόλογα αξίας 25,47 δισ. ευρώ συμμετείχαν στην ανταλλαγή (swap)

Λήγει σήμερα η προθεσμία για το swap ομολόγων- Υψηλή συμμετοχή

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ert.gr


Δείτε εδώ: Εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών στην οικονομία-Στο 86,1% το swap (video)