ΕΚΤ : Κατά της πολιτικής Τραμπ και ο Μάριο Ντράγκι

«Aν επιβάλλεις δασμούς στους φίλους τότε τι πρέπει να επιφυλάσσεις για τους εχθρούς;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στα προϊόντα χάλυβα. Τέτοιες μονομερείς ενέργειες είναι επικίνδυνες δήλωσε ο κ. Ντράγκι στο πλαίσιο της τακτικής συνέντευξης Τύπου της ΕΚΤ.

Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη Λετονία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε γνωστό ότι έχει στείλει επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για το τι έχει συμβεί. Όπως ανέφερε τόσο η ΕΚΤ όσο και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν αρμοδιότητα για το ξέπλυμα του χρήματος, ζήτησε μάλιστα καλύτερο συντονισμό των Αρχών που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ έκανε σήμερα το πρώτο βήμα προς μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, καθώς απέφυγε να συμπεριλάβει -σε ανακοίνωση της- τη φράση ότι θα αυξήσει το όριο των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι απέδωσε την αλλαγή της φρασεολογίας στη συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομίας. Πράγματι η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 2,4% από 2,3%. Ωστόσο διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το 2019 στο 1,9% και το 2020 στο 1,7%. Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι προβλέψεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με εκείνες του Μαρτίου με εξαίρεση το 2019 που προβλέπεται ο ρυθμός του να διαμορφωθεί στο 1,4% έναντι 1,5%. Για φέτος η πρόβλεψη για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος χρησιμοποιείται για την μέτρηση του πληθωρισμού, είναι 1,4% και 1,7% για το 2010. Σε κάθε περίπτωση «η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη κερδίσει την μάχη για τον πληθωρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τράπεζας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: «Ευελιξία» στους φίλους των ΗΠΑ υπόσχεται ο Ντόναλντ ΤραμπΠηγή:ert.gr