Εκκρεμούν 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις-Έρχεται και η πλατφόρμα για το Airbnb (video)

Στην τελική ευθεία για τις φορολογικές δηλώσεις με 1 εκατ. να εκκρεμούν, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί περίπου 5,2 εκατ. δηλώσεις. Στις 26 Ιουλίου λήγει η προθεσμία. Εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε προσωπικές εταιρείες και τηρούν απλογραφικά βιβλία (β’ κατηγορίας), η προθεσμία για τους οποίους, είναι στις 16 Αυγούστου. Δέκα μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η εφορία εντείνει τους ελέγχους για τον εντοπισμό φορολογουμένων που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω AIRBNB, καθώς υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για απόκρυψη εισοδημάτων. Για τέτοιες πειρατικές εκμισθώσεις προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των στοιχείων που αφορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Από τις 20 Ιουλίου θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους, όσοι δεν εμφάνισαν τραπεζικό λογαριασμό, ΙΒΑΝ, στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Τα ποσά θα καταβληθούν μέσω τράπεζας και με την προσκόμιση του εκκαθαριστικού.

Για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν τα χρήματά τους, θα πρέπει η δήλωσή τους να έχει γίνει μέχρι και τις 27 Ιουνίου. Αν δεν έχουν κάνει σε αυτή την ημερομηνία, θα πρέπει να περιμένουν τη δεύτερη δόση, με τις επιστροφές φόρου.

Για όσους έχουν κάνει τη δήλωσή τους στις 27 Ιουνίου και έχουν δηλώσει IBAN, τα χρήματα έχουν ήδη κατατεθεί στους λογαριασμούς τους.

Ηλεκτρονικά μπορούν να υποβληθούν οι συμπληρωματικές δηλώσεις για τα εισοδήματα προηγούμενων ετών και η υποβολή μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του έτους χωρίς πρόστιμο.

Πολλά τα ερωτήματα από συνταξιούχους αναφορικά με τη φετινή υποβολή φορολογικών δηλώσεων και τις διορθωμένες βεβαιώσεις εισοδημάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έχει σταλεί στις ηλεκτρονικές θυρίδες όσων συνταξιούχων είχαν το συγκεκριμένο θέμα και γνωρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει διορθωτική δήλωση η οποία θα πρέπει να γίνει μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, στις 26 Ιουλίου, προκειμένου να μην επιβληθεί πρόστιμο.

Άλλα τα εισοδήματα του 2017 για τους συνταξιούχους και άλλα τα αναδρομικά, τα οποία αφορούν σε προηγούμενα έτη. Στη μία περίπτωση η διόρθωση πρέπει να γίνει τώρα, ενώ στη δεύτερη, οι τροποποιητικές μπορούν να υποβληθούν μέχρι και 31/12/2018, χωρίς πρόστιμο.

Η πλατφόρμα για το AIRBNB η οποία και αναμένεται, έχει να κάνει με την εμφάνιση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν ή θα αποκτηθούν μέσα το 2018.

Για τα εισοδήματα του 2017, είναι υποχρεωτικό να εμφανίζονται στη φετινή φορολογική δήλωση.

Στόχος να δημιουργηθεί ένα μητρώο και το υπουργείο Οικονομικών να αποκτήσει πρόσβαση σε μία βάση δεδομένων όπου θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται μέσω Airbnb.

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.grΠηγή ert.gr