Εγκρίθηκε η πρόταση Ζάεφ με 80 ψήφους-Προχωρά η διαδικασία συνταγματικής αλλαγής (video)

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Απομένουν άλλες δύο φάσεις. Στην επόμενη θα κατατεθούν συνταγματικές τροπολογίες το επόμενο διάστημα, όπου εκεί χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 61 βουλευτών, την οποία και έχει. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση και στην τρίτη φάση το κοινοβούλιο ψηφίζει «ναι» ή «όχι», όπου απαιτείται πάλι πλειοψηφία 2/3. Οι διαδικασίες αναμένεται να διαρκέσουν 3 μήνες.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του σκοπιανού κοινοβουλίου, ο γγ του αντιπολιτευόμενου VMRO, Ιγκόρ Γιανούσεφ κατήγγειλε ότι έγιναν απόπειρες χρηματισμού βουλευτών του κόμματος. Όπως είπε, σε βουλευτή προσφέρθηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου, ενώ σε άλλους δόθηκαν υποσχέσεις για 250.000 ευρώ, ακόμη και 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι βουλευτές, όπως είπε ο Γιανούσεφ απέρριψαν την πρόταση.

Συγχαρητήρια από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter (στην τοπική γλώσσα), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την έγκριση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της συνταγματικής αναθεώρησης.

www.ert.grΠηγή: ert.gr