Εγκαίνια για τη νέα εποχή των Ναυπηγείων Νεωρίου στη Σύρο

Δυναμικό παρών στον ανταγωνιστικό χώρο της παγκόσμιας ναυπηγικής δίνουν τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, που λειτουργούν εδώ και ενάμιση χρόνο υπό αμερικανική διοίκηση. Στα επίσημα εγκαίνια, ο Αμερικανός πρεσβευτής τόνισε ότι η μονάδα είναι σε θέση να διεκδικήσει έργο από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η τελετή έναρξης της λειτουργίας του ναυπηγείου Νεωρίου της Σύρου πραγματοποιήθηκε μετά από επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ και την αποπληρωμή οφειλών προς εργαζομένους και προμηθευτές.
Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της πνευματικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής τούτου παραβρέθηκαν στην τελετή εγκαινίων που έγινε χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεου Β´.

Όπως δήλωσε ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Onex Shipyards: «Στόχος μας είναι το Νεώριο να αποτελέσει ένα πρότυπο ναυπηγείο στην Ελλάδα, να επεκταθούμε και σε αλλά ναυπηγεία και να αυξήσουμε τον δείκτη του κλάδου της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα στα πρότυπα του 80′ πριν τον κατήφορο».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε: «η ναυπηγοεπισκευή ήταν παραδοσιακός κλάδος της ελΛηνικής οικονομίας. Τα τελευταία 30 χρόνια καταφέραμε να τη διαλύσουμε. Τώρα εδώ από τη Σύρο, ξεκινάμε ξανά από την αρχή.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε: «Ξαναζωντανεύει για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στη χώρα μας και το ξεκίνημα γίνεται εδώ στη Σύρο. Γιατί υπήρξαν άνθρωποι εργαζόμενοι που ήταν στην ίδια πλευρά με την επιχείρηση».

O Τζέφρι Πάιατ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η Onex έχει επενδύσει μέχρι στιγμής 18 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο περιλαμβάνει και την αποπληρωμή οφειλών ύψους 8 εκατομ. ευρώ προς εργαζομένους και προμηθευτές».

Ο Νίκος Λειβαδάρας, Δήμαρχος Σύρου, επισήμανε ότι: «τη σημερινή μέρα την περιμέναμε με αγωνία εδώ και πολύ καιρό και κυρίως οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους που για πολύ καιρό, βίωναν συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας, ανέχειας και στερήσεων».

Ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στις τοπικές κοινωνίες που υπέφεραν πολύ και τόνισε ότι ταυτόχρονα γίνεται ένα προσκλητήριο στους επενδυτές όλου του κόσμου.

Στόχος της νέας διοίκησης είναι το ναυπηγείο Νεωρίου να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Ναυπηγοεπισκευής στη Μεσόγειο.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.grΠηγή: ert.gr