Εβδομάδες παθών «στο σπίτι» για καθολικούς και ορθόδοξους

Συνεχίζεται το παγκόσμιο δράμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού με τους χριστιανούς να τιμούν ανά την υφήλιο τα πάθη του Χριστού από το σπίτι, καθώς η πανδημία εξακολουθεί το σαρωτικό της πέρασμα σχεδόν τρεις μήνες μετά την εμφάνιση της.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, τα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως πλησιάζουν τo 1 εκατομμύριο 550 χιλιάδες ενώ 90 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σήμερα μεγάλη Παρασκευή οι καθολικοί, γιορτάζουν σε καραντίνα όπως και την επόμενη εβδομάδα οι ορθόδοξοι. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέτησε φόρο τιμής στους ιερείς που έχασαν την ζωή τους από τον covid-19.

Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία ζουν ένα διαφορετικό Πάσχα για τους πιστούς.

Καθώς ο κόσμος πλησιάζει το συμβολικό όριο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας ,η διεθνής κοινότητα αναζητεί τα οικονομικά και τα διπλωματικά μέσα αντίδρασης, καθώς η ανθρωπότητα, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σε περιορισμό, είναι αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση.

Πάνω από 96.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην πανδημία του νέου κορονοϊού η οποία, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα έχει «τις χειρότερες οικονομικές συνέπειες από τη Μεγάλη Ύφεση» του 1929.

Ιταλία και  Ισπανία, αρχίζουν σιγά – σιγά να συζητούν την πιθανότητα προς το τέλος του μήνα να αρθούν κάποιες από τις απαγορεύσεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσει η Γερμανία όπου τα κρούσματα αυξάνονται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, φτάνοντας τις 113.000 ενώ καταγράφηκαν 266 νέοι θάνατοι.

Στη Γαλλία, το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν 929 θάνατοι σε γηροκομεία. H Χώρα θρηνεί για 12.210 θανάτους. Από αυτούς 8044 σε νοσοκομεία (+424 σε 24ώρες) και 4166 σε οίκους ευγηρίας (από 1η Μαρτίου).  Σε μονάδες εντατικής νοσηλέυονται 7066 άρρωστοι (+369 σε 24 ώρες). Συνολικά   30.767 νοσηλεύονται. Μόλις χθες προστέθηκαν άλλοι 3000 .

Χαρμόσυνη είδηση για τους Βρετανούς η έξοδος του Μπόρις Τζόνσον από την εντατική μονάδα θεραπείας. Είναι σε καλή κατάσταση και θα συνεχίσει η παρακολούθησή του στο νοσοκομείο. Το τελευταίο 24ωρο στη χώρα καταγράφηκαν 881 θάνατοι, με το σύνολο να φτάνει τις 8 χιλιάδες.

Στην Ενωμένη Ευρώπη κατέληξαν στο eurogroup,σε καταρχήν συμφωνία για τη διάθεση μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ ώστε να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Η τηλεδιάσκεψη ήταν μαραθώνια και χρειάστηκε προσπάθεια για να καμφθεί η στάση της Ολλανδίας.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.783 θάνατοι ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον νέο ιό μέσα σε 24 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 16.478 και τα κρούσματα πάνω από 460.000. Σημάδια σταθεροποίησης διαπιστώνουν οι αρχές στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA

www.ert.grΠηγή: ert.gr