Εβδομάδα ανακοινώσεων για την οικονομία (video)

Στις αυριανές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Εurostat, για το τελικό ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2018, καθώς και στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s που θα δημοσιοποιηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός μιας δέσμης θετικών μέτρων του οικονομικού επιτελείου με έμφαση στην ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων. Eπιδίωξη  είναι εκτός από τις βασικές μεταρρυθμίσεις να ανοίξει και ο κύκλος της συζήτησης περισσότερων φορολογικών ελαφρύνσεων, κάποιες από τις οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν και το 2019. Mετά το Πάσχα αναμένεται η κατάθεση της ρύθμισης για 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Κλειδί για την επιτυχή έκβαση θα είναι η δημοσιονομική πορεία της χώρας και η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου Ο πρωθυπουργός αφού επιστρέψει από την Κίνα, θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο τελευταίο δελτίο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι κινήθηκε κοντά στο 3,9% του ΑΕΠ, (έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%).

Αν και το περυσινό αποτέλεσμα δεν επηρεάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια του τρέχοντος προϋπολογισμού (δηλαδή δεν μπορεί να δαπανηθεί για ελαφρύνσεις του 2019, όπως φάνηκε και με τα 650 εκατ. ευρώ που «περίσσεψαν» από τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων), ωστόσο ενισχύει το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται (και θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα) για τις ρυθμίσεις οφειλών και για άλλες παραμέτρους της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ήδη κυβέρνηση και δανειστές προετοιμάζονται για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ενόψει της καθόδου των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα στις αρχές Μάϊου.

Ρεπορτάζ : Κώστας Τσάβαλος, Ραλλού Αλεξοπούλου 

www.ert.grΠηγή ert.gr