Μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων παρατηρήθηκε το A΄ εξάμηνο. Για το θέμα αυτό μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων Δημήτρης Πάτσιος.

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί πράγματι έχουμε μια αύξηση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στο πρώτο εξάμηνο και οι αριθμοί είναι πάρα πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει στην χώρα μας μια πολύ κακή κατάσταση με τα παλαιά αυτοκίνητα, ο στόλος των αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι πολύ παλιός, και η ρύπανση του αέρα, παρότι δεν την βλέπουμε μεγάλη.
Η Ελλάδα παραπέμφθηκε εκ νέου προ ημερών στο Ευρωδικαστήριο για την αύξηση των τιμών του διοξειδίου του αζώτου στην Αθήνα, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει παραπεμφθεί από την Άνοιξη για τα σωματίδια.

Ο Έλληνας επιλέγει πλέον να αγοράσει όχι ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης αλλά ένα SUV, ένα αυτοκίνητο πολλαπλών χρήσεων.

Από το 2016 και μετά η φορολογία για την αγορά ενός μικρού ή μικρομεσαίου καινούργιου αυτοκινήτου έχει σχεδόν μηδενιστεί. Οι τιμές των αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι ελάχιστα, ένα στα δύο αυτοκίνητα δεν πληρώνουν καν τέλη κυκλοφορίας.

Το κύριο πρόβλημα είναι η αγοραστική δύναμη, η οποία για πολλούς υποχώρησε το διάστημα της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά το κράτος παρέχει κίνητρα για να κρατηθούν τα παλαιά αυτοκίνητα.

Όσον αφορά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η ζήτηση είναι της τάξης του 3% με 4% καθώς δεν υπάρχει ανεπτυγμένο δίκτυο φορτιστών».

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr