Δ. Κουτσούμπας: Επίπλαστο το κλίμα κανονικότητας και εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε εκδήλωση – σύσκεψη των οργανώσεων Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Πάνθεον», στην Πάτρα.

Εστιάζοντας στα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Όταν ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι “η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους”, ότι “η οικονομία αναπτύσσεται ξανά”, “το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται», ότι “οι βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν πλέον να αποδίδουν”, απευθύνεται και στο μεγάλο κεφάλαιο, λέγοντάς του ότι κάνει καλά τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του».

«Απευθύνεται όμως», συνέχισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «και στους εργαζόμενους, καλώντας τους να βάλουν πλάτη στην ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, προκειμένου να μείνει κανένα ψίχουλο για τους υπόλοιπους».

«Όμως, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ και εξήγησε:

«Πρώτα – πρώτα, η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν προχωρά τόσο “ρόδινα” όσο θέλει να την εμφανίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η πρόσφατη αναταραχή στο χρηματιστήριο αποδεικνύει πως το κλίμα εφησυχασμού και κανονικότητας, που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, είναι τελείως επίπλαστο. Η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι εύθραυστη και αρκεί ένα ελαφρύ σοκ για να την εκτροχιάσει».

Στην συνέχεια, ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για τον Προϋπολογισμό, λέγοντας ότι «οι δύο αντιλαϊκές εκδοχές του η πρώτη με, και η δεύτερη χωρίς τις επιπρόσθετες περικοπές των συντάξεων, ήταν τουλάχιστον για γέλια» και συμπλήρωσε:

«Η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις, γιατί θέλουν να συζητάμε τι δεν θα χάσουμε και όχι τι πρέπει να πάρουμε πίσω, τι πρέπει να κερδίσουμε. Η ουσία όμως είναι, ότι συνολικά το προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποδεικνύει περίτρανα πως ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Γιατί τελικά, λίγη σημασία έχει από ποια τσέπη του λαού θα έρθουν οι νέες περικοπές».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι επωμίζονται τα βάρη με εξαντλητικούς έμμεσους και άμεσους φόρους, με διατήρηση των κουτσουρεμένων συντάξεων και μισθών και με διαιώνιση των ελλείψεων σε σχολεία, νοσοκομεία, δήμους».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο, «αποτελεί πρόκληση για τον λαό, που συνεχίζει να ματώνει, η κυβέρνηση να προβάλλει ως μεγάλη της επιτυχία το πρωτογενές πλεόνασμα και το υπερπλεόνασμα, για να συγκαλύπτει ποιος τελικά το πληρώνει».

Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης, είπε ότι «δεν αποκαθιστούν τις αδικίες και είναι τουλάχιστον πρόκληση να παρουσιάζονται ως τέτοια». Όπως πρόσθεσε, «είναι το πολύ-πολύ ελάχιστα ψίχουλα σε λίγους, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν χάσει ήδη, σχεδόν το 50% του εισοδήματός τους και αναμένεται και νέα επίθεση».

Ο κατώτατος μισθός, είπε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, «ακόμα κι αν αυξηθεί κατά 30 ευρώ, έχει ήδη υποχωρήσει κατά 150 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι εργοδότες παίρνουν δωράκι τις ασφαλιστικές εισφορές, οπότε η αύξηση του μισθού γίνεται απ’ την τσέπη του λαού, όχι της εργοδοσίας» λέγοντας ότι «γίνεται για μια ακόμα φορά αναδιανομή της φτώχειας».

Ουσιαστικά, συνέχισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «είναι μια εξαιρετική εφαρμογή του γνωστού γνωμικού του Χότζα, ότι μια μικρή βελτίωση μπορεί να σβήσει απ’ τη μνήμη την προηγούμενη μεγάλη δραστική επιδείνωση».

Εξάλλου, τόνισε, «η όποια μείωση στις εισφορές θα έχει αρνητική επίδραση στο ύψος των συντάξεων, γι’ αυτό και οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί ανάκτησης της εργασίας είναι ένα αδειανό πουκάμισο».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κουτσούμπας απηύθυνε «κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους άνεργους, όλους τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να γυρίσουν την πλάτη στη μιζέρια, τις μειωμένες προσδοκίες και απαιτήσεις που επιβάλλουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΝΔ μέσα από την κάλπικη αντιπαράθεσή τους».

Παράλληλα τόνισε ότι «σήμερα, χρειάζεται ένα ακόμη πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ γιατί τα δύσκολα δεν πέρασαν, όπως λένε, αλλά είναι μπροστά μας και το κόμμα μας μπορεί να είναι δύναμη αντίστασης, διεκδίκησης, συσπείρωσης για να ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr