Κινητοποίηση και ανησυχία από χθες το βράδυ στην πόλη Ζαπορίζια παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί ένοπλες συγκρούσεις. Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη όπου μαίνονται μάχες σε μια περίμετρο 2-3 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιάννης Σουλιώτης, έχουν ενεργοποιηθεί κάποια πολεμικά καταφύγια καθώς από χθες υπάρχει φόβος ότι κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας θα κινηθούν προς τη συγκεκριμένη πόλη καθώς έχουν καταλάβει κάποιες πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση 100-150 χιλιομέτρων νότια και ανατολικά, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Χθες στις 9 το βράδυ σήμαναν στη Ζαπορίζια οι σειρήνες του πολέμου και όλη η πόλη οδηγήγηθηκε στα καταφύγια ενώ είχε τεθεί σε πλήρη συσκότιση. Επίσης, υπήρχε φημολογία ότι ομάδα σαμποτέρ κινείται στην πόλη προκαλώντας δολιοφθορές και πλήγματα στην πλάτη της ουκρανικής άμυνας, αλλά στην πορεία της βραδιάς οι φόβοι περι οργανωμένης στρατιωτικής επίθεσης δεν επιβεβαιώθηκαν πλήρως.

Σήμερα το πρωί υπήρχε μια κινητικότητα στη Ζαπορίζια με λιγοστούς ανθρώπους και αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους όμως γύρω στις 11 υπήρξε νέος συναγερμός και ζητήθηκε εκ νέου από τους κατοίκους της πόλης να πάνε στα καταφύγια όπως και από τους ενοίκους του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η δημοσιογραφική αποστολή της ΕΡΤ αλλά και πολλές οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους από διάφορες πόλεις που έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Ο Γιάννης Σουλιώτης αναφερόμενος στη Μαριούπολη είπε ότι η κατάσταση εκεί είναι αρκετά προβληματική όπου μαίνονται μάχες σε μια περίμετρο 2-3 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο στρατός βάζει σακιά με άμμο στους κεντρικούς δρόμους προκειμένου να κάνει οδοφράγματα αναμένοντας ένοπλη συμπλοκή με τις ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει μια απόβαση στην ακτή κατά μήκος της θάλασσας του Αζόφ που περιλαμβάνει τη Μαριούπολη, αλλά και κάποιες άλλες περιοχές που βρίσκονται κοντά της.

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr