Δραματική έκκληση της Unesco για τη Βενετία- Βαρυχειμωνιά ως την Ιβηρική (video)

«Η στάθμη του νερού να ανεβαίνει στα 1,87 μέτρα, δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό εδώ και 50 χρόνια! Έχει τεράστιες επιπτώσεις στους σκελετούς, τη σταθερότητα των κτιρίων,προκαλεί ζημιές σε ιστορικούς πίνακες» τονίζεται σε ανακοίνωση της Unesco που απηύθυνε έκκληση να επισπευτεί η διάσωση της Βενετίας με την εφαρμογή του σχεδίου «Μωυσής» (Moses), που επινοήθηκε το 1984 και παραμένει μη επιχειρησιακό».

«Εάν η πόλη μας το ζητήσει, μπορούμε να στείλουμε ειδικούς και μηχανικούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση για το σχέδιο που αν δεν είχε καθυστερήσει από κακοτεχνίες και διαφθορά, θα οχύρωνε τη Βενετία με 78 επιπλέοντα φράγματα, που σηκώνονται και εμποδίζουν την πρόσβαση στη λιμνοθάλασσα στην περίπτωση ανόδου της στάθμης της Αδριατικής έως το ύψος των 3 μέτρων. Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, το σχέδιο «θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2021».

«Γονάτισε» η Βενετία από τις πλημμύρες (video)

Τουρίστες, εργαζόμενοι και κάτοικοι της Βενετίας εγκατέλειψαν την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Η παλίρροια ξεπέρασε το ενάμισυ μέτρο και το νερό εισέβαλε και πάλι σε ξενοδοχεία και καταστήματα.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές για πολλές επιχειρήσεις, ενώ αποδεσμεύτηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών, ωστόσο οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι οι ζημιές φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο.

Προς το παρόν 5.000 ευρώ θα πάρει κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού και 20.000 κάθε ιδιοκτήτης καταστήματος που καταστράφηκε.

Χιόνια σε Γαλλία και Ισπανία

Η βαρυχειμωνιά άρχισε νωρίτερα από το συνηθισμένο στη νοτιοανατολική Γαλλία με το χιόνι να φτάνει στα 20 εκατοστά και το θερμόμετρο έναν βαθμό υπό το μηδέν στην Λιόν. Από πτώση δέντρου σκοτώθηκε 63χρονος οδηγός, ενώ 300.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

«Δέντρα έχουν ξεριζωθεί, κλαδιά σπάνε επειδή βάρυναν από το χιόνι και προκαλούν βραχυκυκλώματα, ενώ ηλεκτρικά καλώδια έχουν παγώσει», δήλωσε εκπρόσωπος του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Το ψυχρό μέτωπο επηρεάζει ταυτόχρονα τις δυτικές Άλπεις αλλά και τη βόρεια Ισπανία, όπου σημειώνονται χιονοπτώσεις και προκύπτουν προβλήματα στο δίκτυο κυκλοφορίας.

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος
Πηγή:ΕΡΤ1

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr