Δοκιμάζεται η Ευρώπη από τον κορονοϊό (video)

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για το δεύτερο κύμα κορονοϊού από τον οποίο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 250.000 άνθρωποι στη Γηραιά Ήπειρο και έχουν μολυνθεί 40 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η Ιταλία αυστηροποιεί διαρκώς τα μέτρα, στην Αγγλία τα κρούσματα ξεπερνούν τα 16.000 την ημέρα, ενώ στο Βέλγιο η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.

Εικόνες απόλυτης ερημιάς στο Βέλγιο. Σε εφαρμογή έχει τεθεί έχει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί και το λουκέτο σε εστιατόρια και καφέ για τουλάχιστον ένα μήνα. Η χώρα πλέον έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων στη δυτική Ευρώπη. Για τσουνάμι έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντεμπρούκε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη γαλλόφωνη επαρχία της Βαλλονίας και τις Βρυξέλλες.

Και η Ιταλία παίρνει περισσότερα δραστικά μέτρα. Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν κεντρικές πλατείες και μέρη με συνωστισμό μετά τις 9 το βράδυ, τίθεται όριο έξι ατόμων σε κάθε τραπέζι σε μπαρ και εστιατόρια που υποχρεωτικά κλείνουν τα μεσάνυχτα. Παράλληλα επεκτείνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

“Με τους περισσότερους καθηγητές μας να είναι σε απομόνωση, η κατάσταση, για μένα, είναι σε απόλυτη σύγχυση. Πρέπει να ξεκινήσει η διδασκαλία εξ αποστάσεως για τα γυμνάσια”, δήλωσε ο Τζώρτζια Φεράρα, τελειόφοιτος λυκείου.

Ούτε ένα 24ωρο δεν κράτησαν οι διακοπές της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα, που αν και είχε αρχικά αγνοήσει την έκκληση της κυβέρνησης προς όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια, εξαναγκάστηκε να επιστρέψει μετά τη γενική κατακραυγή και τον Πρωθυπουργό Ρούτε να αναλαμβάνει την ευθύνη για βασιλικές διακοπές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον 6 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στα πρόθυρα αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων μετά την έξαρση των κρουσμάτων που καθημερινά ξεπερνούν τα 16.000.

Στην Ουαλία, η τοπική κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή την απαγόρευση της κυκλοφορίας από την Παρασκευή και για δύο εβδομάδες, την ώα που οι τοπικές Αρχές στο Μάντσεστερ εισηγούνται στην Κυβέρνηση την ένταξη της τρίτης πολυπληθέστερης βρετανικής πόλης στο αυστηρότερο επίπεδο μέτρων.

Επεισόδια και συλλήψεις σημάδεψαν τις διαδηλώσεις ενάντια στους περιορισμούς της κυβέρνησης κατά της πανδημίας στην Πράγα στην Τσεχία και στην Μπρατισλάβα στην Σλοβακία.

Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.grΠηγή: ert.gr