ΔΝΤ: Στόχος να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Το ΔΝΤ αποδέχθηκε την πρόταση της ΕΚΤ να έρθει νωρίτερα το ήδη προγραμματισμένο stress test και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, εγκαταλείποντας την θέση του για έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους (AQR) σύμφωνα με τον διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος τόνισε ότι το Ταμείο ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μία αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την μείωση των κόκκινων δανείων τους».

Μιλώντας σε συνέδριο Financial Times (FT) Investment Management Summit στο Λονδίνο, ο κ. Τόμσεν ανέφερε:
«Οσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πρέπει να δώσω έμφαση στο ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη.

Αντί αυτού, η ΕΚΤ πρότεινε να μεταφερθούν νωρίτερα τα ήδη προγραμματισμένα stress tests και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να αξιολογήσουμε αν η υφιστάμενη στρατηγική για την εξασφάλιση της ισχύος του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειασθεί να προχωρήσουμε σε AQR. Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και συζητούμε τώρα τις ακριβείς διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με τους συναδέλφους της ΕΚΤ».

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μία αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την μείωση των κόκκινων δανείων τους». Αυτό υποστήριξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του Ταμείου. Ο ίδιος δεν επεκτάθηκε περισσότερο στο θέμα, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα την Πέμπτη, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος χαρακτήρισε εποικοδομητική την πρόταση της ΕΚΤ για τα stress test των ελληνικών τραπεζών.
Ο κ. Μάρεϊ δεν απεδέχθη ότι το Ταμείο «υπέστη ήττα» ή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εγκαταλείποντας το αίτημα που είχε θέσει το ίδιο για την διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου των ελληνικών τραπεζών (AQR) παράλληλα με την προγραμματισμένη άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες συνθήκες (stress test). Όπως ανέφερε ο Μάρεϊ, το ΔΝΤ συμμερίζεται την πρόταση της ΕΚΤ την οποία θεωρεί ιδιαιτέρως εποικοδομητική και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση με την οποία συνεργάζεται αρμονικά. Υπογράμμισε δε ότι το Ταμείο δεσμεύεται πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα. Τέλος επιβεβαίωσε πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει συναντήσεις με Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε χθες τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους για τις ελληνικές και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.


Δείτε εδώ: ΔΝΤ: Στόχος να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών