Διπλωματικό πόκερ για τη Λιβύη

Ευθεία απειλή για τη σταθερότητα σε μια ιδιαίτερα εύφλεκτη περιοχή είναι τα επικίνδυνα παιχνίδια του Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο και τώρα στη Λιβύη. Μία μετά την άλλη οι γειτονικές χώρες αλλά και οι μεγάλες δυνάμεις παίρνουν άμεσα ή έμμεσα θέση κατά της στρατιωτικής ανάμειξης της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης, ο Ερντογάν, πάντως, επιμένει, ανατρέχοντας ακόμη και στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ένα πολύπλοκο και ριψοκίνδυνο διπλωματικό και στρατιωτικό πόκερ έχουν προκαλέσει οι δύο παράνομες, όσο αφορά το διεθνές δίκαιο, συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, νοσταλγώντας τις εποχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προσπαθεί απεγνωσμένα να ισορροπήσει το αρνητικό διπλωματικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί εναντίον του, βλέποντας ταυτόχρονα και την ισχυρή υποστήριξη που έχουν στην περιοχή και διεθνώς ο Στρατηγός Χαφτάρ και οι δυνάμεις του στη Λιβύη, που χαρακτηρίζουν παράνομες τις συμφωνίες.

«Η Λιβύη αποτελεί κληροδότημα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και του Κεμάλ Ατατούρκ, που υπηρέτησε εκεί ως αξιωματικός», αναφέρει ο Ερντογάν.

Τρέχοντας να προλάβει την επόμενη ημέρα και να βάλει πόδι στη Λιβύη, λόγω του κρίσιμου παιχνιδιού με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και του στρατηγικής σημασίας Αγωγού East Med, η Τουρκία έχει προαναγγείλει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για να στηρίξει την φιλικά προσκείμενη σε αυτήν κυβέρνηση Σαράζ στην Τρίπολη.

Το τουρκικό υπουργείο εθνικής άμυνας, αναφέρει ότι «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να επιτελέσουν κάθε είδους καθήκον που θα τους ανατεθεί, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη, εναντιώνονται σημαντικές χώρες στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά και η Ρωσία.

Όπως ανέφερεο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσσι: «Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια είναι γιατί η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει ελεύθερη βούληση, επειδή είναι όμηρος ένοπλων πολιτοφυλάκων και ομάδας τρομοκρατών».

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η αγνόηση του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνει πως: «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε εξωτερική ανάμειξη πολύ δύσκολα θα βοηθήσει την κατάσταση, αλλά οποιεσδήποτε δραστηριότητες για την επίλυση της κρίσης που θα βοηθήσουν τις πλευρές να βρεθεί μια λύση, είναι πάντα καλοδεχούμενες».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, από τη μια στηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία και συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσσι, για τη Λιβύη, και από την άλλη επαινεί την Τουρκία για τη Συρία.

Πολλά θα κριθούν στην ειρηνευτική διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία συμμετέχει η Τουρκία, προσπαθώντας να συμπεριλάβει σε αυτή φιλικές σε αυτή χώρες όπως η Τυνησία και το Κατάρ.

Στην Κύπρο

Την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με ειδική έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη, συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε στις 26/12 και στις 27/12 με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεϊχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, και τον Υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Αϊμάν Αλ Σαφάντι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι συζητήσεις του κ. Χριστοδουλίδη με τους πέντε ξένους αξιωματούχους περιστράφηκαν γύρω από την ανάγκη όπως αποφευχθούν ενέργειες οι οποίες ξεφεύγουν του πλαισίου της νομιμότητας, και την ανάγκη όπως δημιουργηθούν συνθήκες αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Λιβύη.

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν από το πρωί της Παρασκευής 27/12 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά κατά κύματα.
Ζεύγη αεροσκαφών F-16 και F-4 Φάντομ,παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο,πέταξαν διαδοχικά πάνω από τις Οινούσες, την Παναγιά, το Αγαθονήσι, τους Ανθρωποφάγους, τους Λειψούς, τους Αρκιούς και την Αγρελούσα.

Οι τελευταίες υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά στις 4.20 το απόγευμα σε ύψος 18.000 ποδών. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Πηγές: EΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ελλάδα-Τουρκία: Οι επόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr