Διεθνείς αντιδράσεις για την πυραυλική δοκιμή του Ιράν

Υπό αμφισβήτηση θέτει η νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν τη διεθνή συμφωνία του 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγόρησε ταυτόχρονα το Ιράν ότι συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας και προέτρεψε τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να προετοιμάσει πλήρη αναφορά σχετικά με την εκτόξευση.

Για πρόκληση έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Όπως μετέδωσε το Σάββατο η κρατική ιρανική τηλεόραση, η Τεχεράνη προχώρησε στην «επιτυχή» δοκιμή του νέου της πυραύλου Khoramshahr, βεληνεκούς 2.000 χιλιομέτρων, ικανού να φέρει πολλές κεφαλές.

Οι εικόνες της κρατικής τηλεόρασης έδειξαν την εκτόξευση του πυραύλου. Εικόνες που ελήφθησαν από το εσωτερικό του πυραύλου μεταδόθηκαν στη συνέχεια.

Η ημερομηνία της εκτόξευσης δεν έγινε γνωστή αλλά την Παρασκευή, στην παρουσίαση του πυραύλου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της έναρξης του πολέμου μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν το 1980, ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πύραυλος θα είναι «επιχειρησιακός στο εγγύς μέλλον».

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις δεν απαγορεύει τις βαλλιστικές δραστηριότητες στο Ιράν, αλλά το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ενέκρινε τη συμφωνία, ζητεί από το Ιράν να μην διεξάγει δραστηριότητες για την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Οι ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι πύραυλοι στη χώρα τους δεν έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και ότι, γενικότερα, η Τεχεράνη δεν έχει πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: Διεθνείς αντιδράσεις για την πυραυλική δοκιμή του Ιράν