Διεθνής Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα και κατά του αντισημιτισμού-«Επεισόδιο» με Μακρόν

Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζουν κοινό μέτωπο ενάντια στον αντισημιτισμό κατά τις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό.  10.000 αστυνομικοί περιπολούν την Ιερουσαλήμ για τo κορυφαίο διπλωματικό γεγονός.

Στην παγκόσμια διάσκεψη κατά του αντισημιτισμού συμμετέχει και ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με ισραηλινούς αστυνομικούς , τους οποίους κάλεσε να αποχωρήσουν από τον Ναό της Αγίας Άννας στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου η γαλλική σημαία κυματίζει από το 1856 ως δώρο των Οθωμανών στον Ναπολέοντα.

Σε υψηλό τόνο ο Μακρόν μίλησε για  παραβίαση κανόνων αιώνων υποστηρίζοντας πως ο Ναός είναι γαλλικό έδαφος και ότι πρώτος έπρεπε να εισέλθει ο ίδιος με τους Γάλλους άνδρες της ασφάλειάς του.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με τον Ζακ Σιράκ, όταν κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ το 1996, είπε ότι είτε θα φύγουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες από το σημείο, είτε θα έμπαινε στο αεροπλάνο της επιστροφής στη Γαλλία.

Ομιλίες για τη φρίκη του Ολοκαυτώματος  και την άνοδο του αντισημιτισμού

Όμως ο Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας όπου βρίσκεται το ναζιστικό στρατόπεδο, επέλεξε να μην μεταβεί στο Ισραήλ διότι δεν του ζήτησαν να εκφωνήσει ομιλία. Η Πολωνία θα πραγματοποιήσει άλλες εκδηλώσεις στις 27 Ιανουαρίου στο Άουσβιτς.

Εξάλλου οξυμένη είναι η ένταση μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας, αφού πρόσφατα ο Πούτιν κατηγόρησε τη Βαρσοβία για συνεργασία με τον Χίτλερ και για αντισημιτισμό.

Η Βαρσοβία φοβάται ότι ο Πούτιν, ο οποίος πρόκειται να εκφωνήσει δύο ομιλίες, θα την κατηγορήσει και πάλι για αντισημιτισμό και ότι θα πλέξει ξανά το εγκώμιο της Σοβιετικής Ένωσης για τον ρόλο της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ηγέτες των τότε συμμαχικών χωρών –ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία—αλλά και της Γερμανίας θα εκφωνήσουν ομιλίες από το μνημέιο Γιάντ Βάσεμ της Ιερουσαλήμ.

Ο Πούτιν «θα μιλήσει για την κρίσιμης σημασίας συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη ενάντια στους ναζί, θα καταγγείλει τις απαράδεκτες απόπειρες παραποίησης της Ιστορίας και θα υπογραμμίσει τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος θα εγκαινιάσει σήμερα στην Ιερουσαλήμ μνημείο για τα θύματα της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους ναζί που διήρκησε από το 1941 ως το 1943 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, φονεύθηκαν στο Άουσβιτς- Μπίρκεναου.

Συνολικά έξι εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Έρευνα που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο σε παγκόσμιο επίπεδο από την αμερικανική Anti-Defamation League βρήκε ότι συνολικά έχει αυξηθεί το αντισημιτικό αίσθημα, κυρίως στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πιστεύει ότι οι Εβραίοι μιλούν πολύ για το Ολοκαύτωμα.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ:Ρίτσα Καστάνη

 

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr