Διεθνής αναγνώριση στη Συμφωνία των Πρεσπών η βράβευση Τσίπρα-Ζάεφ (video)

Διεθνή αναγνώριση στη Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί η βράβευση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ με το βραβείο «Ewald von Kleist».

Σε μία ειδική εκδήλωση παρουσία περισσότερων από 500 προσκεκλημένων απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απ΄όλο τον κόσμο, καταχειροκροτούμενοι, οι δύο ηγέτες τιμήθηκαν από τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, για τη συμβολή τους στην ειρηνική επίλυση διαφορών στα Βαλκάνια.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 55ης Διεθνούς Διάσκεψης η ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που διστάζουν.

“Η ιστορία γράφεται από εκείνους που τολμούν να φέρουν αλλαγές και να στέκονται – παρά τις αντιδράσεις – στη σωστή πλευρά της ιστορίας”.

Εύσημα και θετικά σχόλια προς τους δύο πρωθυπουργούς διατυπώθηκαν τόσο από την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και από άλλες προσωπικότητες.

«Είδαμε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ένας πολύ σημαντικός εταίρος τους τελευταίους μήνες τώρα που η Βόρεια Μακεδονία, όπως την αποκαλούμε πλέον, έγινε μέλος του ΝΑΤΟ. Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο κύριους παράγοντες τον ΠΘ της Β. Μακεδονίας και τον Έλληνα ΠΘ Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος τους», είπε η γερμανίδα Καγκελάριος.

«O Aλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, υποστηριζόμενοι από πολλούς άλλους, έχουν ξεπεράσει μια διαφωνία για το όνομα η οποία αποτελούσε εμπόδιο στην ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας για πολύ καιρό. Το παράδειγμά τους καταδεικνύει ότι ακόμη και φαινομενικά δυσεπίλυτες διαφορές μπορούν να λυθούν. Ένα σημαντικό μήνυμα! # MSC2019 #KleistAward», έγραψε στο Twitter ο πρέσβης και επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr