Διάσκεψη του Μονάχου: Το μέλλον του ΝΑΤΟ – «Άνοιγμα» Μακρόν στην Μόσχα (video)

Συνεχίζεται σήμερα για 2η μέρα, η 56η Διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, στην οποία από ελληνικής πλευράς έλαβε μέρος ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας και συνεχίζει να συμμετέχει ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπερασπίστηκε τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε μέχρι τώρα, ο κ. Δένδιας τις χαρακτήρισε ως «ευκαιρία να εξηγήσουμε σε πολλούς συνομιλητές μας την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στη Μεσόγειο και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η τουρκική στάση στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή».

To μέλλον του ΝΑΤΟ και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού είναι στο επίκεντρο της σημερινής δεύτερης ημέρας της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκίνησε χθες στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Εμφανής ήταν η προσπάθεια των Αμερικανών να αντικρούσουν την εντύπωση ότι η Δύση και η ατλαντική συμμαχία είναι σε υπαρξιακή κρίση. Είναι υπερβολή η εκτίμηση για τέλος της Δύσης, τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, «η Δύση κερδίζει, μαζί κερδίζουμε», είπε ο Πομπέο. Απόδειξη είναι η
οικονομική ευημερία των χωρών που βασίζονται στην ελευθερία και τη δημοκρατία, οι ΗΠΑ στηρίζουν την κυριαρχία των χωρών, που υποσκάπτεται από την Κίνα και τις ψηφιακές
κυβερνο-επιθέσεις.

Κριτική άσκησε και στον υπο κατασκευή ρωσο-γερμανικό αγωγό
Nordstream 2. Εξήγγειλε 1 δις δολάρια επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Όλα αυτά όμως δεν διασκεδάζουν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για τον απομονωτισμό της κυβέρνησης Τραμπ και τους δασμούς που φορτώνει τις ευρωπαϊκές εισαγωγές, και την κριτική που άσκησε χθες ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

Βήμα προσέγγισης Μακρόν στην Ρωσία

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι αν τα αποτελέσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάρτιο σχετικά με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι θετικά, θα υποστηρίξει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις συγκεκριμένες χώρες.

Ο γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η πολιτική της περιφρόνησης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει αποτύχει και καθώς κανένας δεν θέλει να αντιμετωπίσει ευθέως την Μόσχα, η μοναδική επιλογή είναι να υπάρξει ένας στενότερος διάλογος για την επίλυση των διαφορών.

Η ΕΕ, είπε, θα πρέπει να ξυπνήσει και να αντιστοιχίσει τον προϋπολογισμό της στις φιλοδοξίες της έτσι ώστε να μην μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ειδικά στις τεχνολογίες του μέλλοντος.

Η Γαλλία έχει αρχίσει «να χάνει την υπομονή» της με την απουσία απαντήσεων από την γερμανική πλευρά απέναντι στις γαλλικές πιέσεις για ενίσχυση της ΕΕ μετά το Brexit, πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος από την σιωπή της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ απέναντι στις προταθείσες από τον ίδιο μεταρρυθμίσεις, ο Μακρόν απάντησε: «Δεν είμαι απογοητευμένος, είμαι ανυπόμονος». Ο Μακρόν πιέζει εδώ και καιρό για μια φιλόδοξη αναδιάρθρωση της ΕΕ έπειτα από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, που θα περιλαμβάνει βαθύτερη ενσωμάτωση σε οικονομικά και αμυντικά ζητήματα.

Τσαβούσογλου κατά Χάφταρ

O τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε σήμερα τον λίβυο στρατηγό Χάφταρ ότι διαρκώς παραβιάζει την εκεχειρία στη χώρα λέγοντας ότι «θα πρέπει να τον σταματήσουν» ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια πολιτική λύση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Χάφταρ, ο οποίος εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, επιθυμεί μια στρατιωτική επίλυση του προβλήματος αντί μιας πολιτικής.

Ως προς το μέτωπο στη Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θέλει να λύσει τα ζητήματα με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της χώρας, μέσω της διπλωματίας, αλλά αν χρειαστεί θα λάβει άλλα μέτρα.

«Το ΝΑΤΟ είναι εδώ»

Το ΝΑΤΟ είναι εδώ, τόνισε σήμερα το πρωί ο γγ της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, είναι η μόνη πλατφόρμα στην οποία Ευρώπη και ΗΠΑ συζητούν καθημερινά προβλήματα ασφάλειας και δίνει τη δυνατότητα κοινής στάσης έναντι της Κίνας.

Στην ίδια γραμμή και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάρκ Έσπερ που εστίασε ιδιαίτερα στις απειλές της Κίνας. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται με εταιρίες τεχνολογίας στις ΗΠΑ και σε συμμαχικά κράτη για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων απέναντι τους Κινέζους προμηθευτές 5G και ότι ήδη προχωρά στις σχετικές δοκιμές σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Στο Μόναχο βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που είχε μία σειρά από διμερείς επαφές με το ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ, αλλά και την πρόεδρο των γερμανών Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταπόκριση: Γ. Παππάς

www.ert.grΠηγή: ert.gr