«Δεν νιώθω ο εαυτός μου. Νιώθω σαν ένα άλλο άτομο μέσα μου». Η αποσύνδεση ή αλλιώς διάσχιση είναι μια ψυχική διαταραχή κατά την οποία το άτομο αποκόπτεται από την πραγματικότητα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.

Φυσιολογικά φαινόμενα αποσύνδεσης βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Σκεφτείτε απλά περιπτώσεις κατά τις οποίες ενώ οδηγούσατε, φτάνετε στον προορισμό σας αδυνατώντας όμως να θυμηθείτε τη διαδρομή.

«Γιατί ήρθα σε αυτό το δωμάτιο; Κάτι ήθελα να κάνω αλλά δεν θυμάμαι τι…». Πόσες φορές άραγε σας έχει τύχει να το πείτε αυτό στον εαυτό σας;

Ή τα βράδια εκείνα όπου ενώ παρακολουθείτε μια ταινία στην τηλεόραση διαπιστώνετε ότι έχετε χάσει ένα μεγάλο μέρος της για το οποίο δεν γνωρίζετε τι έγινε.

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να χάσουμε ολόκληρα αποσπάσματα από μια συζήτηση σε παρέα φίλων απλά γιατί δεν είμαστε εκεί και το μυαλό μας τρέχει κάπου αλλού. 

Ολα αυτά τα παραδείγματα είναι φυσιολογικά και αυτό που εύκολα θα περιγράφαμε ως «ήμουν αφηρημένος» δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσωρινή αποκοπή από την πραγματικότητα.

Η ψυχική αποσύνδεση μπορεί να εμφανιστεί πιο έντονα όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με ιδιαίτερα στρεσογόνα γεγονότα, τα οποία αδυνατεί να διαχειριστεί και να ελέγξει. 

Εχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός τείνουν σε υψηλό ποσοστό να εμφανίζουν συμπτώματα αποσύνδεσης σε μεγαλύτερο βαθμό.Πηγή:bovary.gr