Δήμαρχος Μαδρίτης: «Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα να καθαριστεί το χιόνι»

Σταδιακή είναι η αποκατάσταση των συγκοινωνιών στη Μαδρίτη και στο σύνολο της χώρας. Στη Μαδρίτη εκτός από το μετρό που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης πραγματοποιήθηκαν 20 από τις 400 προγραμματισμένες πτήσεις και αφίχθησαν μόνο 6 ενώ ανοίγουν και κάποιες γραμμές του προαστιακού και του εθνικού σιδηροδρόμου. Στο αεροδρόμιο της Βιτόρια στη Χώρα των Βάσκων έφθασε και αεροπλάνο που μετέφερε 350.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer και από εκεί θα μεταφερθούν οδικώς. Η πτήση ήταν προγραμματισμένο να αφιχθεί στην Μαδρίτη αλλά χρειάστηκε να αλλάξει αεροδρόμιο προσγείωσης.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα στην Μαδρίτη, καθώς ο παγετός ήλθε μετά την καταιγίδα Φιλομένα και οι θερμοκρασίες φθάνουν τους -10 βαθμούς. Τα εκχιονιστικά ανοίγουν τους δρόμους της πόλης και απομακρύνουν τα πεσμένα δέντρα. Ακόμα και μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου έχουν πέσει δέντρα. Ο δήμαρχος της Μαδρίτης δηλώνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα να καθαριστεί το χιόνι από την πόλη.

Οι αρχές με συνεχείς ειδοποιήσεις, συστήνουν στους πολίτες να παραμείνουν σπίτια τους. Στο μεταξύ επιτρέπεται σε φορτηγά ανεφοδιασμού να μπαίνουν στο κέντρο για να τροφοδοτήσουν την Mercamadrid, την κεντρική αγορά της πόλης. Από τις 700 οδικές αρτηρίες που επλήγησαν από την καταιγίδα Φιλομένα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα τουλάχιστον οι 300. Παντού είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Από τα 13.000 φορτηγά σταθμευμένα σε πάρκινγκ των εθνικών οδών τα 8.000 πλέον κυκλοφορούν.

Από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι σήμερα η χιονοθύελλα είχε ως αποτέλεσμα 3 νεκρούς: Ένα ζευγάρι που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από υπερχείλιση ποταμού έξω από την Μάλαγα και ένας άνδρας 54 ετών στην περιοχή Θαρθαλέχο έξω από την Μαδρίτη που εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του.

Εντωμεταξύ και ενώ οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης συνεχίζονταν η αδυναμία προσέλευσης στην εργασία οδήγησε πολύ κόσμο να μετακινηθεί ακόμα και με τα πόδια για να φθάσει στον προορισμό του. Το ίδιο έκανε και ο Άλβαρο Σάντσεθ νοσοκομειακός γιατρός στην Πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου Πουέρτα ντε Γιέρο έξω από την Μαδρίτη. Έτρεξε 17 χιλιόμετρα για να μπορέσει να φθάσει στη δουλειά του. Ικανοποιημένος μετά από περίπου 2 ώρες τρέξιμο στο χιόνι καταφέρνει τελικά να φθάσει στο νοσοκομείο. Μία ακόμα νοσοκόμα του ίδιου νοσοκομείου περπατάει 4 ώρες προκειμένου να φθάσει στην δουλειά της για να αντικαταστήσει τις συναδέλφους της.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

www.ert.grΠηγή: ert.gr