Ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Γεράσιμος Χουλιάρας το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί 4 ισχυροί μετασεισμοί μέσα στο πρώτο 12ωρο και συνολικά 100 μέχρι τώρα στην περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία δέχθηκε χθες χτύπημα του Εγκέλαδου με ευτυχώς υλικές μόνο ζημιές. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο εκτονώνεται, είπε σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα έχουν εκδηλωθεί πάνω από 100 μετασεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, όπως και τέσσερις μεγαλύτεροι, οι 2 μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και άλλοι δύο, 5,1 και 5,2 Ρίχτερ.

Ο κ. Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την έντονη μετασεισμική ακολουθία. Είναι κάτι φυσιολογικό λόγω του μικρού εστιακού βάθους, εξήγησε συμπληρώνοντας ότι το μέγεθός του σεισμού θεωρείται μικρό για να επηρεάσει άλλα γειτονικά ρήγματα ή να προκαλέσει μετατοπίσεις.

Σε σχέση με τον ήταν κάτι αναμενόμενο είπε πως στη συγκεκριμένη περιοχή οι κάτοικοι παραπονούνταν για σεισμούς από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά κανείς δεν μπορεί παρακολουθώντας την καθημερινή κανονική σεισμική δραστηριότητα να πει πότε θα οδηγήσει σε μεγάλα γεγονότα. Εκτιμούσαμε ότι η κεντρική Ελλάδα είναι μια περιοχή που έχει ωριμάσει εδώ και αρκετά χρόνια και την παρακολουθούμε όπως και την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης από τον σεισμό του ’95 ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα να βάλει κανείς σε ένα χάρτη την ώρα το μέγεθος ή το επίκεντρο ενός σεισμού, είπε.

www.ertnews.grΠηγή ert.gr