Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ιστορική ομιλία στο Κογρέσσο ξεκίνησε η ενημέρωση από τον Γιάννη Οικονόμου. «Ο πρωθυπουργός ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και ανέδειξε την Ελλάδα ως χώρα που θέλει την ειρήνη  και μπορεί να γίνει και ενεργειακός κόμβος ενώ επέστρεψε δυναμικά μετά την περιπέτεια της τελευταίας δεκαετίας», τόνισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «αξιοποιήθηκε η ευκαιρία να ανδειχθεί η Ελλάδα που έρχεται από μακριά και μπορεί να πάει μακρύτερα». «Το μήνυμα είναι ότι οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις πρέπει να αποτύχουν και θα αποτύχουν», πρόσθεσε και αναφορικά με την Τουρκία τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται νέα πηγή αστάθειας. Οποιος μεμψιμοιρεί και δοκιμάζει να διαστρεβλώσει τα παγκοσμίως προφανή για την επιτυχία της επίσκεψης του πρωθυπουργού, είναι όπως έλεγε ο Σωκράτης «τυφλός τά τ’ ὦτα τόν τε νοῦν τά τ’ ὄμματ᾽ εἶ», δηλαδή τυφλός από τις κομματικές παρωπίδες, ανήμπορος να ακούσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο και να αναγνώσει την πραγματικότητα, τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου πριν δεχτεί τις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αντιπολίτευσης και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για «παραλήρημα», ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε «μίζερη, αμήχανη και μικρόψυχη αντίδραση που δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας και ως απάντηση, θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί ο θυμός που βγάζει ο τουρκικός Τύπος».

«Είναι τόσο μεγάλο το γεγονός που μιλά από μόνο του», είπε σε επόμενη ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις. Σχετικά με την ενημέρωση τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε αίτημα ενημέρωσης πολιτικών αρχηγών». «Συνολικά η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά αμηχανίας για όσα πέτυχε ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τα F- 35 ο κ. Οικονόμου είπε ότι «τα αεροπλάνα θα παραδοθούν στο τέλος του 2028 εφόσον η συμφωνία προχωρήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Ουνέσκο, ενώ σήμερα ή αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα που αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν το 1805.

www.ertnews.grΠηγή ert.gr