Ο πρόεδρος της Γουινέας-Μπισάου, ο Ουμάρο Σισόκο Εμπάλο, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε νωρίτερα την Τρίτη. Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε μέσω της επίσημης σελίδας της προεδρίας στο Facebook, ο Εμπάλο ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να σταματήσουν «την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας».

«Πολλοί άνθρωποι πέθαναν, αλλά δεν ξέρω πόσοι», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι καλά, όμως υπάρχουν θύματα μεταξύ των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ορισμένοι από αυτούς που ενεπλάκησαν στην απόπειρα έχουν συλληφθεί.

«Οι επιτιθέμενοι θα μπορούσαν να μου μιλήσουν πριν από αυτά τα αιματηρά γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί να τραυματιστούν σοβαρά και άλλοι να πεθάνουν», πρόσθεσε. Απέδωσε δε την απόπειρα «στις αποφάσεις που έλαβε, κυρίως για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της διαφθοράς».

«Είμαι καλά, Αλαμντουλιλάχ (ευχαριστώ, Θεέ μου)» έγραψε λίγο νωρίτερα στο Twitter.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, ένοπλοι άνδρες μπήκαν νωρίς το απόγευμα στο κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζονται η έδρα της κυβέρνησης και διάφορα υπουργεία, στα προάστια της πρωτεύουσας, κοντά στο αεροδρόμιο. Κάποιοι από τους μάρτυρες είπαν ότι οι ένοπλοι ήταν στρατιωτικοί, άλλοι όμως τους περιέγραψαν ως πολίτες.

Σφοδρά πυρά ακούγονταν για αρκετή ώρα το απόγευμα.

Άνδρες με βαρύ οπλισμό περικύκλωσαν το συγκρότημα, όπου επρόκειτο να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, παρουσία του Εμπάλο και του πρωθυπουργού Νούνο Γκόμες Ναμπιάμ.

Μια 36χρονη Γαλλίδα που ζει στη Γουινέα-Μπισάου και μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι πήγε βιαστικά να πάρει τα δύο παιδιά της από το σχολείο τους, που βρίσκεται κοντά στο κυβερνητικό μέγαρο, αφού την ενημέρωσαν ξαφνικά ότι κλείνουν όλα τα σχολεία. Ο σύζυγός της, που εργάζεται σε τράπεζα, έλαβε επίσης εντολή να επιστρέψει στο σπίτι του. Τη στιγμή που περνούσε έξω από το μέγαρο, η Καντιτζά Ντιόπ είδε ένοπλους στρατιώτες να μπαίνουν μέσα. «Έβγαλαν έξω τις γυναίκες υπαλλήλους. Επικρατούσε πανικός», πρόσθεσε.

Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο τι συνέβη μέσα στο μέγαρο και ποιοι ήταν εκείνοι που επιχείρησαν το πραξικόπημα. Δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας αξιόπιστος απολογισμός θυμάτων.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr