Γκ. Μαγιορκίνης: Αύξηση ενεργών κρουσμάτων με μέτριους ρυθμούς – Πότε αναμένεται βελτίωση στην Αττική

Την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια με μέτριους ρυθμούς, ενώ και η πίεση στο Σύστημα Υγείας φαίνεται να περνά σε φάση μικρής αύξησης, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της Covid-19.

Οι ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα μας σε ποσοστό 20-30%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο σημείωσε περαιτέρω αύξηση που έφτασε σε ποσοστό το 30%.

«Αυτή η ήπια αύξηση των εισαγωγών αναμένουμε να οδηγήσει σε ήπια αύξηση της πίεσης στις ΜΕΘ και στους θανάτους μέσα στις επόμενες μία – δύο εβδομάδες» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης, σε ποσοστό 20-30%, το οποίο είναι – όπως είπε – σαφώς μικρότερο από το 50% που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα. «Αυτό δείχνει ότι τα ήπια επιδημιολογικά μέτρα που ελήφθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν ήδη δείξει αποτελεσματικότητα και έχουν επιβραδύνει την επέκταση της πανδημίας».

Από την άλλη, όμως, συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης, η αύξηση στο Σύστημα Υγείας στην Αττική καταγράφηκε εντός της τελευταίας εβδομάδας, η οποία και οδήγησε σε λήψη πρόσθετων μέτρων, το αποτέλεσμα των οποίων θα το δούμε σε περίπου 10 ημέρες.

«Αναμένουμε επιτάχυνση της αποσυμπίεσης και βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Αττική προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στη Θεσσαλονίκη, η επιδείνωση της επιδημίας προχώρησε σε επίπεδα πάνω από 20%, με τάσεις σταθεροποίησης. «Προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση στις νοσηλείες στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο αναμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, καθώς αναμένεται ήπια αύξηση στις νοσηλείες» σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επί του παρόντος, η χαμηλότερη επίπτωση της Covid-19 στη χώρα μας ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες, παρατηρείται στους άνω των 65, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των κάτω των 18 ετών.

Η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 40-64 ετών.

Σε νέα περίοδο συρρίκνωσης η επιδημία παγκοσμίως

Η επιδημία σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι μπήκε σε νέα περίοδο συρρίκνωσης αλλά για να οδηγηθεί σε ύφεση υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σήμερα κλείνουμε 11 μήνες από τότε ο Π.Ο.Υ. αναγνώρισε ότι ο κορονοϊός έχει προκαλέσει πανδημία, αφού ήδη έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, είπε, αναφέροντας τα τελευταία στοιχεία για τη διασπορά του κορονοϊού.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερες από 108 εκατ. μολύνσεις και 2,3 εκατ. θάνατοι. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρίσκεται σε πτωτική πορεία, έχοντας υποχωρήσει σημαντικά, κάτω από 500.000 ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να υποχωρεί σε λιγότερους από 13.000 ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ευρώπη συνέχισε να συρρικνώνεται, με τον αριθμό των διαγνώσεων να υποχωρεί στις 150.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.

 

www.ert.grΠηγή ert.gr