Γκουτέρες: Μέτρα μείωσης των δαπανών του ετοιμάζεται να λάβει ο ΟΗΕ

Με προειδοποίησή του, Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες,  κάλεσε τα στελέχη του θεσμού του οποίου ηγείται να ετοιμάζονται για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης κόστους και για περικοπές δαπανών.

Σε μήνυμά του, που αναρτήθηκε στο εσωτερικό δίκτυο του Οργανισμού, ο Γκουτέρες επεσήμανε: «Τα προβλήματά μας όσον αφορά τα διαθέσιμα κεφάλαια και τις χρηματοοικονομικές ροές μας δεν είχαν εκδηλωθεί ποτέ τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά και η γενική τάση είναι ανησυχητική: έχουμε έλλειψη χρημάτων και παραμένουμε στο κόκκινο περισσότερο».

Σε συνέχεια των δηλώσεών του, ο Γκουτέρες διευκρίνισε:  «Θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα για να μειωθούν τα κόστη», αρχικά «όσα δεν συνδέονται με την καταβολή μισθών».

Τα Ηνωμένα Έθνη καταρτίζουν δύο προϋπολογισμούς: έναν για τη λειτουργία του Οργανισμού που προβλέπει δαπάνες 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για διάστημα δύο ετών και άλλον έναν που προβλέπεται για ειρηνευτικές αποστολές, ο οποίος υιοθετήθηκε τον Ιούνιο και προβλέπει δαπάνες 6,7 δισεκ. δολαρίων μέσα σε διάστημα 12 μηνών.

Την Τετάρτη 25/7, σε επιστολή του προς τα κράτη-μέλη, ο Γκουτέρες επισήμανε ότι ως την 30ή Ιουνίου, ο πρώτος προϋπολογισμός κατέγραφε έλλειμμα 139 εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον πρόσθεσε πως ο ΟΗΕ «ουδέποτε είχε αντιμετωπίσει τόσο δύσκολη κατάσταση ως προς τις χρηματοοικονομικές του ροές τόσο νωρίς μέσα στο έτος».

Το ότι κράτη-μέλη του ΟΗΕ δεν καταβάλλουν έγκαιρα τα ποσά που οφείλουν, συνιστά μια από τις κυριότερες αιτίες της έλλειψης χρημάτων στον οργανισμό, σύμφωνα και με σχετική δήλωση του ΓΓ, ο οποίος ζήτησε από τα κράτη αυτά να επιταχύνουν την εξόφληση της συμβολής τους στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ.

Παρότι η καθυστέρηση της αποπληρωμής των οφειλόμενων ποσών από τα 193 κράτη-μέλη για τον προϋπολογισμό του οργανισμού είναι κάτι που συνηθίζεται,  τη φετινή χρονιά υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία. Παρόλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρα, τα ακριβή αίτια αυτής της καθυστέρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 112 κράτη-μέλη είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές τους προς τον Οργανισμό μέχρι τον Ιούνιο (έναντι 116 πέρυσι και 98 το 2016). Ωστόσο, στη  λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, που συνεισφέρουν στο 22% του προϋπολογισμού για τη λειτουργία του ΟΗΕ. Αλλά εφόσον το οικονομικό έτος των ΗΠΑ είναι διαφορετικό, το γεγονός δεν είναι ανησυχητικό.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ιαπωνία (που ακολουθούν τις ΗΠΑ στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη συμβολή στον προϋπολογισμό) έχουν ήδη καταβάλει τις οφειλές τους.

Στα τέλη του Ιουνίου είχε καταβληθεί ποσό ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων από τις χώρες-μέλη, δηλαδή περίπου 200 εκατ. λιγότερα σε σχέση με πέρυσι για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Bebeto Matthews

www.ert.grΠηγή: ert.gr