Για 5η μέρα αγνοείται το υποβρύχιο που χάθηκε στη θάλασσα της Αργεντινής

Οι επτά κλήσεις που έλαβαν το Σάββατο οι ναυτικές βάσεις της Αργεντινής δεν προέρχονταν από το υποβρύχιο που αγνοείται από την Τετάρτη και στο οποίο επέβαιναν 44 ναύτες, δήλωσε τη Δευτέρα το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.

«Λάβαμε την έκθεση της επιχείρησης που ανέλυσε τα σήματα, οι επτά προσπάθειες κλήσεις του Σαββάτου δεν αντιστοιχούν στο δορυφορικό τηλέφωνο του υποβρυχίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, Ενρίκε Μπαλίμπι.

«Εξακολουθούμε να μην έχουμε σύνδεση» με το υποβρύχιο Σαν Χουάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΝ σε συνέντευξη Τύπου στο Μπουένος Άιρες.

«Σήμερα συμπληρώνονται πέντε ημέρες αφότου χάσαμε την επαφή με το υποβρύχιο», πρόσθεσε.

Το υποβρύχιο αναμενόταν να φθάσει στη βάση του στο Μαρ ντελ Πλάτα χθες Κυριακή ή σήμερα Δευτέρα.

Ο αντιπλοίαρχος Γκάμπριελ Γκαλεάτσι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το υποβρύχιο βγήκε στην επιφάνεια και ανέφερε ότι αντιμετωπίζει κάποιο ηλεκτρολογικό πρόβλημα προτού χαθεί, ενώ έπλεε σε απόσταση 432 χιλιομέτρων από τις ακτές.

«Το υποβρύχιο αναδύθηκε και ανέφερε μια δυσλειτουργία, για αυτό ακριβώς διατάχθηκε να επιστρέψει στη ναυτική βάση στο Μαρ ντελ Πλάτα» επισήμανε ο ίδιος.

Ο αντιπλοίαρχος τόνισε ότι είναι κάτι το φυσιολογικό τα υποβρύχια να αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες στα συστήματά τους.

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς του πληρώματος του υποβρυχίου παραμένουν στη ναυτική βάση στο Μαρ ντελ Πλάτα, περιμένοντας με αγωνία νέα για τους δικούς τους. Στο πλευρό τους έσπευσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Το υποβρύχιο ARA San Juan παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1983. Ήταν το νεότερο από τα τρία υποβρύχια του στόλου. Κατασκευάστηκε στη Γερμανία και το 2008 έγιναν εργασίας συντήρησης σε αυτό στην Αργεντινή.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: Για 5η μέρα αγνοείται το υποβρύχιο που χάθηκε στη θάλασσα της Αργεντινής